Verizon и Google може да сключат интернет споразумение


Целта е да се направи модел за разпределение на трафика между кабелните оператори и интернет компаниите

Съвсем скоро Verizon Communications и Google се очаква да сключат споразумение, с което да изградят модел за разпределение на трафика в интернет между кабелните оператори и интернет компаниите, пише "Уолстрийт джърнъл".


Двете компании водят преговори от месеци и се опитват да достигнат до компромис относно т.нар. нет неутралитет - принцип, според който интернет провайдърите като телекоми, кабелни или мобилни оператори не могат умишлено да забавят достъпа до сайтове или определени услуги. Премахването на "нет неутралитета" ще предостави високоскоростен интернет, но само на тези клиенти, които са готови да си платят, коментира "Блумбърг".
Провайдърите са на мнение, че трябва да могат да контролират трафика през своите мрежи, за да предоставят по най-добър начин своите услуги на клиентите си. Този контрол включва намаляване на скоростта за услуги като електронна поща, за да може да се даде място за по-времеемки операции като телефонни обаждания да бъдат осъществени.


Интернет компании като Google се противопоставят на въвеждането на тази практика от много време, защото така може да им донесе допълнителни загуби или да даде предимство на определени компании.


Подобно споразумение обаче може да доведе до възможността на компании като Google да получават високоскоростна връзка срещу заплащане, пише "Гардиън". Оттук се повдига и въпросът дали например компания, която държи медийно съдържание (ако Google стартира онлайн телевизия например), няма да й даде несправедливо предимство пред останалите конкуренти в бранша.


Представители на Google обявиха, че не биха платили за подобна услуга за предоставянето на високоскоростна връзка, ако такава се въведе в бъдеще. Затова и преговорите между Verizon и Google се модерират от американската комисия по телекомуникацията (FCC).


Двете компании се смятат за лидерите на страните в дискусията за "нет неутралитета". Въпреки че се водят добри бизнес партньори, компаниите в момента защитават двете противоположни тези. Google не пожелаха да коментират, докато от Verizon само обявиха, че преговорите се водят от 10 месеца, допълва "Уолстрийт джърнъл".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK