Пенсионните дружества отчетоха ръст в печалбата заради приходи от такси и удръжки

Пенсионните дружества отчетоха ръст в печалбата заради приходи от такси и удръжки

© Юлия ЛазароваС 28% до общо 10.48 млн. лв. се е увеличила печалба на пенсионните дружества към юни спрямо година по-рано. Това показват данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на 2010 г. Увеличението се дължи на силен ръст в приходите от такси и удръжки, допълнен със спад в общите разходи на дружествата.


С най-голям принос за увеличението в общата печалба е резултатът на "Доверие". След нея по ръст се нареждат "Алианц България" и "ДСК-Родина". Загуба за шестмесечието отчитат "ЦКБ Сила", "Бъдеще", "Топлина" и "Пенсионно осигурителен институт". Година по-рано "Пенсионно осигурителен институт" беше на печалба, а загубата на "ЦКБ-Сила" - по-малка. Статистиката на КФН сочи още, че нетните активи на управляваните от пенсионните дружества фондове се увеличават с 30 на сто за полугодието, и в края му стойността им е с близо 291 млн. лв повече.


В универсалните фондове (частните фондове, които са задължителни за родените след 1959 г. и в които отива 5% от осигурителния доход ) са увеличили приходите от такси и удръжки спрямо същия период през 2009 г. Те са с 3.07 млн. лв повече, ръст има при всички дружества, като общо приходите от такси и удръжки за полугодието достигат 27.2 млн. лв. Обратно в доброволните фондове тези приходи отчитат спад на годишна база от 43.6% до общо 1.07 млн. лв.
Слаб ръст отбелязва броят на осигурените в доброволните пенсионни фондове, след като през първите четири месеца на годината постепенно намаляваше. Въпреки че брутните постъпления от тях намаляват спрямо година по-рано, средният размер на месечната им вноска се е увеличил от 42.42 лв. до 57.36 лв. В същото време намалява средния размер на натрупаните средства, които се падат на едно осигурено лице и към юни е 866.60 лв. В универсалните фондове постъпленията от осигурителни вноски също намаляват, но се увеличават средно натрупаните пари по лични сметки.


В инвестиционния портфейл на доброволните фондове намалели парите, инвестирани в банкови депозити, докато тези за корпоративни облигации, акции и държавни ценни книжа се увеличават леко. ДЦК вече заемат най-голям дял от портфейлите на универсалните фондове – над една четвърт.


Според данните на КФН само един доброволен фонд (този на "Алианц-България") е направил инвестиция за финансиране на инфраструктурни проекти. Става въпрос за облигационната емисия от 20 млн. евро, която Българската банка за развитие (ББР) издаде в началото на май с тази цел. Универсалните и професионални фондове, които са инвестирали в нея, са на дружествата "Доверие", "Съгласие", "Алианц България" и "ЦКБ-Сила". Общата инвестиция на всички фондове се оценява в балансите им на малко над 30 млн. лв. 

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радослав Атанасов
  Радослав Атанасов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С 28% се увеличили печалбите на фондовете.

  Миналата година ми се обезцениха 30% от дяловете в ДПФ.

  Боли ме ку%@

  Неволята учи.
 2. 2 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "ръст в печалбата заради приходи от такси и удръжки"

  Значи са им неоправдано високи таксите!

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  А НОИ защо отчита вечно загуба?

 4. 4 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 473 Неутрално

  "Увеличението се дължи на силен ръст в приходите от такси и удръжки, допълнен със спад в общите разходи на дружествата."

  което означава, че те не правят пари, но за сметка на това лапат още по-яко от нашите вноски! да благодарим на "синдикалиста" Нейков и на неговите верни последователи Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова и Тотю Младенов. първият подготви реформата (не без помощта на Световната банка), втората я въведе в употреба, а останалите й се радват като на любимо отроче.

  за неразбралите - грабежът е узаконен в самия Кодекс за социално осигуряване! в принципите за ДЗПО (чл.125) влиза задължителността, но не и доходността. доходността е незадължителна и е вменена на фондовете само "с грижата на добър търговец", т.е. да не им пука ако са на загуба.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 5. 5 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#2] от "mayabaya":

  нещо си в грешка - таксите им бяха неоправдано високи преди време, сега са ОЩЕ по-високи!

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво!

  The biggest risk in life is not taking one.
 7. 7 Профил на konvekt
  konvekt
  Рейтинг: Неутрално

  Безобразие, такова равнище на таксите вероятно няма никъде в света. Вижте "най-добрия за 2009 г." фонд ПК "Доверие". В условията за изчисляване на пенсията, т.е. след пенсионирането, се вземат 4% от сумата. А има електронен калкулатор, който за секунди изчислява всичко. При набрани 10000 лева в доброволен фонд - удръжка от 400 лева за елементарна компютърна операция!

 8. 8 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#7] от "konvekt":
  нали трябва да платят на буля да въведе цифричките в калкулатора, да и купят компютър, бюрце,телефонче, нет да разцъква пасианса после и хелпдеск да обясняват на будалите защо няма пари

  ум море, глава шамандура
 9. 9 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Чиновническа икономика...

  www.dobribozhilov.com
 10. 10 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считахо от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK