Високи такси увеличиха печалбите на пенсионните дружества

Приходите от осигуровки се понижават

Високи такси увеличиха печалбите на пенсионните дружества

© Дневник
Приходите от осигуровки се понижават

При слабо подобрение на доходността и намаляващи осигурителни вноски частните пенсионни дружества увеличават силно печалбата си за първото полугодие на годината в сравнение със същия период на миналата. Това показват данните на Комисията за финансов надзор.


Според тях основната причина за ръста на печалбата са увеличените приходите от такси и удръжки при всички дружества. По-слабо влияние има и намалението на общите разходи с 1.5%. Увеличението на общата печалба в сектора е с 28% до 10.5 млн. лв.
Информацията от надзора показва, че компаниите все още разчитат основно на удръжките от всяка направена вноска, но заради по-малкия им брой този приход пада.


Това обаче се компенсира от силното увеличение на парите, получени като инвестиционна такса, и плащанията по други услуги – промяна на пенсионен фонд, искане на допълнителна информация, изтегляне на пари от доброволните схеми.


Още преди години старото ръководство на осигурителния надзор, ръководено от Бисер Петков, обяви, че универсалните (задължителни за родените след 1959 г.) и професионалните (в тях се осигуряват работещи при тежки условия) събират прекалено високи такси и те трябва да се задължат да ги намалят с промяна в закона.


Проектът обаче така и не беше гласуван от предишния парламент. Според изпълнителния директор на пенсионна компания "Доверие" Даниела Петкова именно недовършеният проект е основната причина дружествата да не свалят таксите си. "Заплахата от административно намаление кара дружествата да седят и да чакат. Те искат да знаят ще има ли или не намаление, за да могат да си направят разчети", коментира Петкова.


Тя смята, че едно задължително намаление за всички ще убие малките и наскоро създадени компании. По нейните думи предишните ръководства на комисията са тръгнали по грешен път, като са настоявали за намаление на инвестиционната такса, която е сравнима и дори по-ниска от тази на взаимните фондове.


Тя е 1% от активите, които управляват задължителните пенсионни схеми, независимо дали доходността им е положителна или не. Доброволните схеми събират такса само при положителна доходност – 10% от постигнатия резултат. Затова и парите, получени за управление на инвестициите, намаляват десетократно за една година – до едва 73 хил. лв.


Слаб ръст отбелязва броят на осигурените в доброволните пенсионни фондове, след като през първите четири месеца на годината постепенно намаляваше. Въпреки че брутните постъпления от тях намаляват спрямо година по-рано, средният размер на месечната им вноска се е увеличил от 42.42 лв. до 57.36 лв.


В същото време намалява средният размер на натрупаните средства, които се падат на едно осигурено лице, и към юни е 866.60 лв. В универсалните фондове постъпленията от осигурителни вноски също намаляват, но се увеличават средно натрупаните пари по лични сметки до 819 лв.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считахо от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK