Чоролеев е придобил част от дела на "Доверие" в "Прайм пропърти"

Продажбата на дела на пенсионноосигурителна компания "Доверие" в един от големите фондове за имоти на борсата в София - "Прайм пропърти бг" АДСИЦ, няма да доведе до окрупняване на собствеността на дружеството и отправяне на оферта за придобиване на акциите на останалите акционери, но пък ще доведе до нови рокади в оперативното управление на компанията.


Това научи "Дневник" дни след като "Доверие" продаде акциите си във фонда - 7.33 млн. броя, равняващи се на 20.5% от капитала, за 5.5 млн. лв.


Спряганият за купувач на дела на пенсионноосигурителната компания - бургаският бизнесмен Сава Чоролеев, заяви пред "Дневник", че е пряк купувач само на част от въпросния дял. "Ние сме купувач само на част от този пакет.
Не очаквам да се стигне до търгово предложение", обясни самият той в петък пред "Дневник", след като веднага след сделката не беше намерен за коментар. Собственикът на "Победа" обаче не уточни какъв е размерът на новопридобития от него дял и кой или кои са останалите купувачи на пакета.


Чоролеев е собственик на бургаския производител на бисквити и захарни изделия "Победа" и туристическото дружество "Глобал турс", които притежават съответно 22 и 11 процента от капитала на компанията.


"Всичко е добре, когато свършва добре", коментира Чоролеев по отношение на неразбирателството между него и фирмите му, от една страна, и ПОК "Доверие" и свързаните с нея лица - Ти Би Ай и "Булстрад".


В борбата за надмощие "Победа" и "Глобал турс" винаги бяха подкрепяни от най-големия единичен акционер в "Прайм пропърти бг" - "Делта фууд", с 31.2% от капитала, което даваше повод за съмнения, че зад последната отново стои Сава Чоролеев. Чисто юридически обаче такава връзка не съществува или ако я е имало, е била прекъсната още преди влизането на "Победа"в "Прайм пропърти бг" изобщо.


Ако подкрепата продължи и с промяната в акционерната структура обаче, Чоролеев ще може да прокара отдавна искани от него промени в състава на съвета на директорите и начина на оперативното управление на фонда изобщо - нещо, което досега не можеше да стане заради заложеното в устава изискване за квалифицирано мнозинство (3/4 от гласовете на общото събрание).


За последно в битката за надмощие с помощта на независимите членове на борда Сава Чоролеев успя да замени изпълнителните директори на "Прайм пропърти бг", действащи паралелно и като външни консултанти - "Балканска консултантска компания" (БКК) и "Редстон" (в качеството им на юридически лица, а иначе представлявани от Тодор Стоянов и Светослав Младенов), със самия себе си и един от независимите.


БКК и "Редстон" заедно с "Ти Би Ай инвест" обаче все още са членове на съвета на директорите, след като на няколко пъти на общи събрания акционерите около Чоролеев не успяха да ги отстранят заради неправомерно платени към тях суми и с мотива, че участват в схема за източване на дружеството. През втората половина на септември ще има ново общо събрание, на което промените вероятно ще бъдат утвърдени, научи още "Дневник".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Чоко
    Чоко
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Бе да се обади Чоролеев, да гласуваме с него този път.

    Proud to be anonymous!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK