Преговорите за контрол на мобилния интернет трафик в САЩ зациклят

Комисията по комуникациите на САЩ (FCC) обяви в петък, че прекратява преговорите между интернет доставчици и компании относно мрежовия неутралитет, съобщи "Ройтерс".


В четвъртък по световните медии излезе информация, че две от компаниите - "Верайзън" (Verizon) и Google, са близко до постигане на споразумение за интернет трафика.


Двете компании водят преговори от месеци и се опитват да достигнат до компромис относно т.нар. мрежови неутралитет - принцип, според който интернет провайдърите като телекоми, кабелни или мобилни оператори да не могат умишлено да забавят или блокират достъпа до сайтове или определени услуги.




Провайдърите са на мнение, че трябва да могат да контролират трафика през своите мрежи, за да предоставят по най-добър начин своите услуги на клиентите си.


Този контрол включва намаляване на скоростта за услуги като електронна поща, за да може да се даде възможност за по-тежки операции като телефонни обаждания да бъдат осъществени. Интернет компании като Google се противопоставят на тази практика от много време, защото това може да им донесе допълнителни загуби.


Подобно споразумение обаче може да доведе до възможността на компании като Google да получават високоскоростна връзка срещу заплащане, пише "Гардиън". Оттук се повдига и въпросът дали например компания, която държи медийно съдържание (ако Google стартира онлайн телевизия например), няма да получи несправедливо предимство пред останалите конкуренти в бранша.


Поради тази причина FCC започна преговори с представители на двете компании, както и с някои други компании от сектора като AT&T и Skype. Прекратяването на преговорите от страна на регулатора обаче дава сигнали, че не е намерено компромисно решение или че той вече е решил как да действа, без да е необходим допълнителен диалог с компаниите, коментира Би Би Си.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK