Цената започна да се успокоява

Спекулантите изчерпиха потенциала за растящи цени на пшеницата. Те забавиха темпа, с който купуват фючърсите, което означава, че наближава и "охлаждане" на поскъпването, съобщи агенция "Блумбърг".


То започна още късно в петък, а в понеделник фючърсите поевтиняха рязко за втора поредна сесия на Чикагската стокова борса след най-голямото месечно увеличение от 1973 г. Котировката на най-търгуваните фючърси върху жито спадна с още един процент, след 7% в петък, до 7.46 долара за бушел (под 280 долара за тон). Анализаторите изключват опасността от нов скок на цените.


Притеснението е насочено към развиващите се икономики, защото кризата може да доведе до по-висока инфлация и лихви по заемите в тях, тъй като там храната съставя до 50% от потребителските кошници, а в Европейския съюз – само 20%, според данните на американската банка "Морган Стенли".
"Цените на храните в САЩ се променят едва забележимо, когато световните реколти намаляват, тъй като голяма част от цената се формира от опаковката и доставката. В ЕС промените също не са драстични, но в развиващите се страни увеличението може да добави няколко процентни пункта към инфлацията", твърди Чарлс Робъртсън, главен икономист в ING.


Русия, която е и най-големия производител в Европа, наложи временна забрана за износ на пшеницата в четвъртък миналата седмица, след като рекордните температури и последвалите пожари унищожиха голяма част от реколтата ѝ. Организацията на храните и зърнените култури на ООН понижи глобалната си прогноза за реколтите догодина с 4%.


Последните прогнози от Москва са още по-песимистични и сочат, че реколтата ще бъде едва 60 млн. тона и не се очаква скорошно вдигане на забраната, каза премиерът Владимир Путин, която засега е до края на декември. А за задоволяване на вътрешното потребление са нужни 78 млн. тона и то ще бъде осигурено от зърнения резерв на страната.


След налагането на забраната фирми, изнасящи руско зърно за Азия, могат да се позоват на форсмажорната клауза в договорите си, за да ги прекратят, съобщи "Ройтерс". Сега се очаква САЩ да стане основен доставчик на Индия, която е най-големият вносител на жито в света.


Египет, която досега също разчиташе на руско зърно, вече е започнала да купува американска пшеница, за да подсигури резервите си. Аржентина, един от главните износители на зърно в световен мащаб, също може да спечели от проблемите на Москва, като фермерите вече увеличат засетите площи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK