Инвеститори търсят орязване на парите за управление в дружествата за имоти

Три големи АДСИЦ вече приеха да работят с по-ниско заплащане на директорите или консултантите си

Нова антикризисна мярка се превръща в тенденция на пазара на фондове за имоти на борсата. Големи инвеститори в дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), каквито са пенсионните фондове (държат средно над 13% от акциите в сектора), все повече притискат ръководствата им да намаляват разходите за управление и обслужване, което води до понижаване на възнагражденията на директорите и заплащането на обслужващите дружества.Това показват сигналите от последните два месеца.


Под една или друга форма към момента орязване на парите за управление и консултиране беше направено в "Адванс терафонд", "Агро финанс", "Интеркапитал пропърти дивелопмънт", а от вчера предложение в тази посока има и за "Прайм пропърти бг".


Пенсионноосигурителната компания "Доверие" е предложила драстично съкращаване на възнагражденията на членовете на съвета на директорите на фонда за имоти "Прайм пропърти бг", както и на максималния размер на разходите за управление и обслужване на дружеството.
Това става ясно от дневния ред на поредното извънредно общо събрание на компанията, насрочено за 16 септември.


"Доверие" е внесла предложението си в качеството си на акционер на "Прайм пропърти бг" чрез трите си фонда преди сделката от 4 август, с която всъщност излезе от експозицията си във фонда, потвърдиха от самата компания.


Пенсионноосигурителната компания предлага орязването да стане чрез промени в устава на дружеството, където вместо дължимите на членовете на борда, в това число и изпълнителните директори, досега 0.5% от активите да бъде записано, че директорите ще получават отново 0.5%, но от подлежащата за разпределение печалба.


Така хипотетично, вместо да си поделят 274 хил. лв. спрямо активите към края на миналата година, те биха взели по тази точка нула и ще трябва да разчитат само на заплати - "Прайм пропърти бг" приключи 2009 г. с над 10 млн. лв. загуба. Другото предложение за промяна в устава е максималният размер на всички разходи за управление и обслужване на фонда да бъде фиксиран на 5% от активите, при положение че досега беше три пъти повече - 15%. 


Макар почти всички на пазара да са убедени, че този ход на ПОК "Доверие" е "закачка" с групата акционери, с които тя водеше война във фонда в лицето на фирмите на Сава Чоролеев, изпълнителният директор на осигурителната компания Даниела Петкова твърди, че това е принципна позиция и инициатива на ръководената от нея институция, която е заявена още по отношение на управлението на "Агро финанс", "Адванс терафонд" и "Интеркапитал пропърти дивелопмънт".


"Предложението ни е съобразено със състоянието на пазара и влошаващите се резултати на тези дружества", обясни тя пред "Дневник".


От началото на този месец обслужващото дружество на "Агро финанс" - "Агро финанс консулт", вече работи не за 1.5% от стойността на активите, а за 1.5% от стойността на придобитите инвестиционни имоти.


Консултантът на "Адванс терафонд" пък - "Карол финанс", прие да не получава 1.5 % върху стойността на разликата между преоценената стойност и цената на придобиване на поземлените имоти на фонда, като беше запазена таксата за управление - 0.375% върху стойността само на инвестиционните имоти.


От "Адванс терафонд" посочиха, че това е стъпка за оптимизация на разходите за обслужване на дружеството и че това ще доведе до увеличаване на печалбата и дивидентите за акционерите.
Интересен е случаят и с фонда за имоти на "Интеркапитал".


От 6 август управляващите фонда работят при тринадесетократно по-ниско възнаграждение - вместо по 2% от активите годишно, каквото е стандартното възнаграждение в бранша, те ще получават същия процент, но от собствения капитал, което по данните от баланса за 2009 г. би смъкнало сумата от 1.38 млн. лв. на едва 104 хил. лв.


Промяната беше едно от изискванията на кредиторите (основно пенсионни фондове) към фонда, който не можа да погаси облигационния си заем в размер на 10 млн. лв. Едва когато "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" изплати дължимото, консултантите му ще могат да си получат остатъка от парите по стандартната схема с процента от активите.


Исканията за намаляване на таксите под една или друга форма срещат подкрепата на повечето институционални инвеститори, които са миноритарни инвеститори в АДСИЦ. "Гласуваме положително за всякакви предложения в тази посока", коментира Иво Захариев, портфолио мениджър на ПОК "Родина".


Според него плащанията към обслужващите дружества трябва да бъдат формирани на база собствен или акционерен капитал - рядко срещана практика на пазара, защото в противен случай според него се създават предпоставки за изкуствени преоценки на активите, които да надуват възнагражденията на консултантите.


Собствеността в АДСИЦ е изключително разпръсната, като само местните институционални инвеститори - пенсионни и взаимни фондове, застрахователни дружества, държат средно около 20% от капитала на дружествата към края на 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK