Зелено лого ще отличава месните продукти по стандартите

Зелено лого ще отличава месните продукти по стандартите

© Асоциация на месопреработвателитеЛогото за храните "Стара планина", които трябва да отличават месните продукти, изготвени по утвърдените преди няколко седмици стандарти, вече е изготвено. Това съобщиха от асоциацията на месопреработвателите.


Изображението, представляващо зелен кръг и било на планина с цветовете на българското знаме, може да се ползва срещу годишна такса от 120 лв. За целта компаниите, които желаят да произвеждат продукти "Стара планина", трябва да сключат лицензионен договор с асоциацията на месопреработвателите, която е собственик на логото. Документът трябва да бъде представен при регистрацията в Патентното ведомство.


Стандартите за продуктите "Стара планина" бяха въведени на 2 август със заповед на ветеринаромедицинската служба, за да се избегне дългата процедура по утвърждаването им от института по стандартизация. Изискванията, изготвени от асоциацията на месопреработвателите и държавните институции, са за кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, сурова наденица, варени и варено-пушени малотрайни колбаси и траен варено-пушен салам. Те ще се прилагат по желание от фирмите.
В продуктите "Стара планина" се забранява използването на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. Има и изисквания за максималното количество на използвана сол и други добавки при колбасите. 


Очакванията са храните, произвеждани по стандартите, да са значително по-скъпи от останалите. Според земеделския министър Мирослав Найденов и производителите каймата "Стара планина" ще струва около 8 лв., което е двойно повече от настоящата средна цена на пазара.


В началото на лятото беше въведен и стандарт за кисело мляко. За разлика от тези за месните продукти, той е одобрен от института по стандартизация и носи името "български държавен стандарт". Той също има незадължителен характер, а фирмите, които го внедрят в производството си, ще могат да ползват наименованието "българско кисело мляко" върху етикетите си. Все още обаче нито една компания не предлага продукта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK