Държавата оневини старото ръководство на "Информационно обслужване"

Бордът на дружеството да бъде намален от 5-ма на 3-ма души през септември

"Информационно обслужване" поддържа регистрите за доходите на политици и дарителите на партии, обслужва базата данни ЕСГРАОН и е преброител на почти всички избори в последните години

© Анелия Николова

"Информационно обслужване" поддържа регистрите за доходите на политици и дарителите на партии, обслужва базата данни ЕСГРАОН и е преброител на почти всички избори в последните годиниСтарото ръководство на "Информационно обслужване" е освободено от носене на отговорност за дейността си през 2009 г. Решението е взето от общото събрание на държавната фирма по предложение на настоящия директорски борд.


Това става ясно от протокола на събранието от 29 юни, с който "Дневник" разполага. С това действие на практика държавата признава, че не са извършвани злоупотреби от бившия изпълнителен директор Иво Николов, срещу когото има повдигнати обвинения за безстопанственост и присвояване, както и от предишния председател на надзорния съвет на компанията Азер Меликов.


Държавата е собственик на 99.5% от "Информационно обслужване", като принципалът му е Министерството на финансите. Чл.240а от Търговския закон гласи, че "Акционери, притежаващи поне 10 на сто от капитала на дружеството, могат да предявят иск за търсене на отговорност от членове на съвета на директорите, съответно на надзорния и управителния съвет, за вреди, причинени на дружеството".
Според юристи независимо от решението на общото събрание прокуратурата може да им търси наказателна отговорност, ако реши, че има основания за това.


"Информационно обслужване" управлява всички информационни системи на финансовото министерство, митниците, данъчните, Сметната палата. То поддържа регистрите за доходите на политици и дарителите на партии, обслужва базата данни ЕСГРАОН.


Преброител е на почти всички избори в последните години.
От решенията на общото събрание става ясно също, че на следващото - на 21 септември, предстои да бъде намален директорският борд с двама души. Според неофициална информация един от тях ще е Атанас Атанасов от ДСБ.


Нито от сегашното ръководството на дружеството, нито от ведомството на финансовия министър Симеон Дянков обясниха мотивите за решението на общото събрание - след широко огласените миналата година от току-що избраното правителство на ГЕРБ разкрития за злоупотреби в дейността на държавната фирма.


Тогава премиерът Бойко Борисов дори нарече част от старото ръководство "мъжки вещички" заради получаваните високи заплати и обеща при неговото правителство това да не продължава. Вчера Борисов не беше открит за коментар, а финансовият министър Дянков отказа коментар.


"Дневник" успя да се свърже с трима от 5-членния директорски борд, по чието предложение е освободено от отговорност старото ръководство.


Изпълнителният директор Чавдар Тодоров заяви, че не той е принципал на дружеството и следователно не той освобождава от отговорност. Бившият шеф на Национална служба "Сигурност" о.р. ген. Атанас Атанасов и Бисер Боев отказаха коментар. Останалите - Добрин Пинджуров, директор на дирекция "Бюджет" в Министерството на финансите, и Петко Сотиров, отговорник по сигурността във финансовото ведомство, не бяха открити.


Сегашният шеф Чавдар Тодоров беше назначен като прокурист на "Информационно обслужване" от кабинета "Станишев", а правителството на Бойко Борисов го остави на поста изпълнителен директор.
В момента държавната фирма съди във Върховния административен съд принципала си - финансовото министерство, за загубения търг за технологично обслужване на ведомството на министър Дянков.


Именно поръчките от МФ са най-голямото приходно перо на "Информационно обслужване". Заради обжалване на решението все още не са сключени договори с победителите, от което държавата щеше да спести около 30 млн. лв. за 3 години. Държавната фирма продължава да обслужва министерството.Бившият шеф на държавната фирма е обвинен в безстопанственост и присвояване


Бившият изпълнителен директор на "Информационно обслужване" Иво Николов е обвинен в длъжностно присвояване и безстопанственост, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Разследването е приключило и в момента се чака решението на наблюдаващия прокурор, казаха от прокуратурата. Николов е обвинен, че не е проявявал достатъчно грижи за ръководеното от него предприятие и по този начин му е нанесъл щети за над 20 хил. лева. Той ще отговаря още и за причинени вреди в размер на 81 234.80 лева, както и за присвояване на 23 500 лв., които са собственост на "Информационно обслужване", съобщи в."Труд" през април. Николов е с мярка за неотклонение парична гаранция от 3000 лв. Няма повдигнати обвинения срещу други длъжностни лица от държавната фирма, казаха от прокуратурата.
Освен делото в Софийската градска прокуратура има и проверка, образувана през септември 2009 г. по публикации във в."Труд" за дейността на фирмата, казаха от прокуратурата. Дейността на държавното дружество беше обект на разследване от страна на ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). АДФИ установи, че "Информационно обслужване" е отдавало под наем помещения на двойно по-ниски цени от законовите, без да е провеждало търгове. Плащани са на строителни фирми суми над договорените, а представителните разходи са растели всяка година, пише в доклада на АДФИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK