Advent може да продаде дискаунт веригата си зa дрехи Такко

Инвестиционната компания Advent International обмисля да продаде или листне на борсата германската си дискаунт веригата за дрехи Takko, съобщи "Файненшъл таймс".


Takko Fashion е сред лидерите на германския дискаунт пазар за дрехи подобно на дискаунт хранителните вериги като Lidl и Aldi. Компанията им свои магазини още в Чехия, Австрия, Унгария, Словакия и Холандия.


Според "Файненшъл таймс" веригата се оценява на близо 1.25 млрд. евро и евентуална продажба ще донесе добра печалба за Advent.  Тя оперира на бързоразвиващия се пазар за облекло за ценово чувствителни клиенти. В края на април отчете 900 млн. евро продажби, което 28% повече спрямо оборота и преди три години, когато Advent я придоби.
В момента Advent е поканила осем инвестиционни банки да наддават за мандат да я консултират по опциите за Takko. Очаква се тя да избере консултант до месец, с който да реши дали да предложи веригата директно за продажба, или да я листне на борсата.


Takkо е базирана в Теглте, Северна Германия. Има 1400 магазин в Европа, 950 от които в Германия, и предлага пълна гама от дамски, мъжки и детски дрехи и аксесоари. Персоналът и наброява над 10 хил. души. Очаква се компанията да постигне поне 125 млн. евро печалба преди данъчни и амортизационни отчисления, което при пазарна оценка от 10 пъти този показател я оценява общо 1.25 млрд. евро.


"Файненшъл таймс" пропомня, че като цяло пазарът на дискаут облекла набира скорост през последните години подобно на хранителните вериги от този сегмент. Сред големите играчи в сектора са още германската Kik.


Тe обаче са критикувани за условията им на труд и прилаганите корпоративни политики като мярка за постигането на по-ниски цени на дрехите си.


Advent International сред големите инвестиционни компании, които активно инвестират и в Централна и Източна Европа. В България компанията сега е собственик на бутилиращата "Девин", а през 2004 г. приватизира БТК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK