Заради тока по морето Дянков разпита ЕВН, проблемът остава в НЕК

Хотелиерите се спасяват поединично и обвиняват медиите за създаване на психоза

Заради тока по морето Дянков разпита ЕВН, проблемът остава в НЕК

© Анелия Николова
Хотелиерите  се спасяват поединично и обвиняват медиите за създаване на психоза

Проблеми с мрежата високо напрежение, която се управлява от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), дъщерно дружество на Националната електрическа компания (НЕК), са причина за липсата на ток в северната част на Южното Черноморие.


Това е станало ясно след телефонен разговор между вицепремиера Симеон Дянков и регионалния мениджър на австрийската ЕВН за България Йорг Золфелнер, съобщиха от електроразпределителното дружество. Информация за разговора не беше оповестена от финансовото министерство с мотив, че Дянков е разговарял със Золфелнер в ролята му на вицепремиер, а не на финансов министър.
От Министерския съвет също не съобщиха какво точно е договорено. Източник от кабинета обясни, че тепърва ще се водят разговори за решаване на проблема. Разговорът между Дянков и Золфелнер се проведе след разпореждане на премиерът Бойко Борисов. "Още днес съм разпоредил вицепремиерът Симеон Дянков да се срещне с ръководството на ЕВН и да се вземат мерки токът по Южното Черноморие изобщо да не спира", каза в неделя премиерът.


Засега не е съобщено за разпореждане да има среща между Дянков и ръководството на държавната НЕК, която е собственик на мрежата високо напрежение. Хотелиери обвиниха за проблемите с тока и медиите, които според тях създавали психоза, съобщи агенция "Фокус".


"Независимо от всички тези упреци и целенасочена политика срещу Слънчев бряг искам да кажа, че напук на всичко останало Слънчев бряг работи много добре. И тази година той е с много натоварен и висок сезон", каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг. В понеделник тя се срещна с председателя на Държавната комисия за защита на потребителите Дамян Лазаров.


От петък вечерта пък Централното диспечерско управление на ЕСО е казало в телефонен разговор на ЕВН, че трябва да намали подаваната електроенергия с 5 мегавата, а след това са поискали с 15 мегавата. От ЕВН обясняват, че това означава спиране на тока на част от потребителите. Дружеството е спирало за по един час тока на клиентите си, за да може да компенсира разликата.


По-късно от ЕСО са съобщили, че не е необходимо намаляване на подаваната енергия. Късно вечерта в неделя е поискано ново намаляване от 5 мегавата. Причината за това са опасения на компанията от свръхнатоварване на мрежата, чийто собственик е НЕК.


В момента от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проверяват инвестиционната програма на държавното дружество. Потърсени за коментар докъде са стигнали с проверките, от регулатора не бяха открити. От ЕСО също не коментираха проблемите.


По данни на ЕСО към 11 часа на обед в понеделник общото натоварване на мрежата е 4136 мегавата, като се очакваше потреблението да достигне до 4700. Най-голямо използване на електрическа енергия е имало в 10 часа вечерта в петък, когато са достигнати 4744 мегавата, показва справка на страницата на компанията. Критична точка остава районът северно от Бургас - Слънчев бряг, Св. Влас и околните селища.


Основна причина за свръхнатоварването на мрежата са високите температури. За една година потреблението на ток в района на Бургас и Слънчев бряг е нараснало с 15%. Още през миналата година обаче курортите в района имаха проблеми с тока и почти ежедневно спиране. В края на юли тежка авария остави част от района без ток за повече от 30 часа. С това стана ясно, че има едно-единствено трасе високо напрежение, което снабдява всички комплекси.


В понеделник сутринта две нови аварии - на далекопроводи средно напрежение, оставиха без ток част от Созопол, Черноморец и къмпинг "Градина". Повредите са отстранени най-много за час, съобщиха от "ЕВН България". Допитване на "Дневник" сред хотелиерите показа, че всеки се опитва да се спасява поединично.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK