Текущата сметка се върна на излишък през юни

Ръстът в износа на българските компании зад граница и началото на активния летен сезон са довели текущата сметка на платежния баланс до излишък през юни. Това показват данните на БНБ за първото полугодие, които бяха публикувани в понеделник.


През юни текущата сметка е на излишък от 117 млн. евро. През май салдото беше отрицателно в размер на 3.8 млн. евро. Година по-рано (юни 2009 г.) текущата сметка е била на дефицит от над 280 млн. евро. Това е вторият месец за тази година, в който показателят има положителна стойност.


Текущата сметка на платежния баланс излезе на излишък и през февруари заради трансферите от еврофондовете. Общо за първото полугодие акумулираният в текущата сметка дефицит е в размер на 623.6 млн. евро, което представлява 1.8% от БВП. Година по-рано показателят за първите 6 месеца беше 4 пъти по-висок - почти 8% от БВП.
Свиването на дефицита по текущата сметка е един от малкото положителни за икономиката ефекти от рецесията. Преди кризата показателят за България достигаше 25% от БВП и беше сред най-високите в ЕС.


От БНБ отчитат, че положителното салдо на текущата сметка е следствие основно от два фактора. Единият е увеличението на износа, което свива дупката в търговския баланс (разликата между стойността на изнесените и внесените в страната стоки).


Данните показват, че през юни износът на българските компании расте с 40% на годишна база до 1.4 млрд. евро, а вносът - само с 5%. Резултатът е търговски дефицит от 151.6 млн. евро - почти два пъти по-малко, отколкото генерирания през май.


Акумулираният през първото полугодие търговски дефицит е 1.4 млрд. евро, което представлява 4% от БВП. Спрямо първото полугодие на миналата година показателят се понижава с 41.5%. Отново това се дължи на увеличението на износа - с 25.6% за първото полугодие на годишна база.


"Вече десети месец износът на България расте и това е основен показател, че излизаме от кризата", заяви миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков. Според предварителните данни за БВП за българската икономика се е свила с 1.5% на годишна база през второто тримесечие, което е най-малкият спад от началото на рецесията.


Много компании износители вече обявиха, че очакват двуцифрен ръст на продажбите заради увеличаващото се търсене на чуждите пазари. Въпреки това някои анализатори предупреждават, че ръстът на износа все още не може да компенсира свитото вътрешно потребление.


Друг важен фактор за излишъка по текущата сметка е увеличеното положително салдо в графата "Услуги" (едно от перата на текущата сметка). Обикновено то е резултат от предоставянето на повече транспортни и туроператорски услуги, съпътстващи нaчалото на летния сезон.


Според публикуваните данни обаче постъпленията от пътувания на чужденци в България са намалели през юни спрямо същия месец на миналата година (виж карето). Но едновременно с това намаляват и разходите на българите, които пътуват в чужбина - именно поради това общият баланс на сметка "Услуги" е положителен и нарастващ.


Балансът по тази сметка беше основната причина, заради която текущата сметка беше на излишък в периода между юни и септември. С края на туристическия сезон салдото по текущата сметка отново стана отрицателно.Намаляват приходите от туризъм


С 34% на годишна база намаляват разходите на българите, които през юни са пътували в чужбина, показват данните на БНБ. За този месец те са изхарчили общо 76 млн. евро. В същото време чужденците, които са дошли през юни в България, са изхарчили 314.5 млн. евро. Тази сума е с около 8 млн. евро по-малко спрямо същия месец на миналата година, въпреки че това лято статистиката отчете повече чуждестранни туристи в България спрямо миналата. Нетният приход от туризъм през юни 2010 г. е 238.5 млн. евро спрямо 207.4 млн. евро за същия месец година по-рано. От началото на 2010 г. от туризъм нетно страната е получила 462 млн. евро.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Гневно

  Как няма да са намаляли, когато има такива Псевдо-"доброжелатели"; на България като ШВАБСКИЯТ журна-ЛИГА "JURGEN RОТ", КОИТО ВМЕСТО ДА ДАДАТ НЯКАКВА ХУБАВА ИДЕЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА ЧРЕЗ ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА НИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГРЕШКИТЕ, CE РОВЯТ ИЗ ПРЕСТЪПНОСТТА И КРИМИНАЛНИЯТ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ.

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK