Чуждите инвестиции в България стигнаха критичен минимум

Притокът на капитали за първото полугодие се движи от стари инвестиционни проекти


4 пъти и половина е спадът на външните вложения в страната до 359 млн. евро

Преките чужди инвестиции (ПЧИ) в България продължават да се топят драстично и вече са на символични нива, при това далеч под стойността им отпреди година, когато вече притокът на капитали в страната вече затихваше и икономиката потъваше рязко.


Това стана ясно от публикуваните вчера данни на БНБ само два дни след като стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 1.5 на сто през второто тримесечие на годишна база.
За първото полугодие стойността на преките чуждестранни инвестиции е 358.5 млн. евро (1% от БВП) - четири пъти и половина спад на годишна база. За същия период на миналата година в България бяха вложени 1.6 млрд. евро, или 4.8% от БВП.


Пресъхването на притока на капитали в страната се дължи основно на отдръпването на инвестициите във финансовия сектор, отразяващо затегнатото кредитиране и връщането на пари от местните кредитни институции към централите навън, недвижимите имоти и строителството, търговията, които през годините на растежа бяха, а и продължават да бъдат структуроопределящи за икономиката.


В първия и последния сектор дори има отлив на капитали, след като нетно са излезли повече пари, отколкото са влезли. Например през цялата 2009 г. по линия на финансовото посредничество в България са постъпили 736 млн. евро, докато за първото полугодие - минус 2.6 млн. лв.


"Инвестициите вече са на критично ниско ниво, което показва, че бизнес средата все още е много неблагоприятна и че не можем да очакваме кой знае какъв икономически растеж през тази година", коментира пред "Дневник" макроикономистът Петър Чобанов, бивш директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, а в момента преподавател по финанси в УНСС.


Според него сред факторите, които допринасят неблагоприятно, са и неразплатените от държавата задължения към частния сектор.


Именно инвестициите, в това число и местните, се предвижда да са движещ фактор на предвиждания от Института за пазарна икономика растеж през второто полугодие, след като статистическите данни за първото показаха съвсем лек техен спад на годишна база, при положение че през миналата година те буквално се сриваха с двуцифрени стойности.


Големите капитали за периода идват от Холандия (933 млн. евро), Русия (103.4 млн. евро) и САЩ (47.3 млн. евро). В същото време от страната са излезли 718 млн. евро към Австрия и още малко под 200 млн. евро към Холандските Антили и Великобритания. По отрасли инвестиции привличат комуналните услуги - електро- и топлоенергия, горива и вода - 108.2 млн. евро, и недвижимите имоти - 96 млн. евро.


На пръв поглед при тазгодишните инвестиции фокусът на инвеститорите вече се измества върху енергийния сектор, който е привлякъл над 30% от външните капитали от началото на годината до юни при около 8% за 2009 г. и символично ниски през предходните силни за икономиката години.


По неофициална информация от експерти на пазара обаче в основата на този завой към енергията всъщност стоят отдавна планирани вложения в бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", част от едноименната руска корпорация. Холандските капитали пък отчасти се обясняват с евентуално предоставен на рафинерията заем от компанията майка - регистрираната в Амстердам "Лукойл Юръп холдингс".


В самото съобщение на БНБ е посочено, че парите от Холандия са по линия на вътрешнофирмени кредити. В същата страна са регистрирани и немалко от мажоритарните собственици на редица български предприятия.


От "Лукойл Нефтохим" нямаха възможност да коментират вчера. През пролетта от компанията обявиха, че предвиждат изграждането на завод за котелно гориво на своя територия за 1 млрд. долара, след като от придобиването на бургаското предприятие през 1999 г. в него по разчети на собствениците са вложени повече от половин милиард долара. През зимата пък рафинерията беше затворена за голям планов ремонт.


За първото тримесечие предварителните данни на БНБ сочеха изтегляне на капитали от България, което се случваше за първи път от началото на кризата - отлив на 21.9 млн. евро. След това обаче при коригирането им сметката показа, че в страната все пак са влезли чисто 131 млн. евро. За същия период на миналата година в България постъпиха 926 млн. евро, или 2.7% от БВП.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  въпроса е да развием национална икономика , а не като мангали да чакаме някой си да инвестирал в нас .

 2. 2 Профил на indigo
  indigo
  Рейтинг: Неутрално

  НИКОИ НЯМА ДА ИНВЕСТИРА В ПОДОБНА ДЪРЖАВА НА ИЗМАМНИЦИ И КОРУПЦИА ,ТОВА ТРЯБВА ДА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО НА ВСИ4КИ !!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Тоя процес не се ли връзва с липсата на доверие в управлението на бат Бойко ?

 4. 4 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#2] от "indigo":

  много си прав
  тук корупцията е в правителството

 5. 5 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дали някой смята,че чуждията инвеститор не получава информация за това,което се случва у нас и дали този инвенститор не е останал изумен от изцепките на българския министър-председател по адрес на чуждите ЕРП и СИМЕНС?Това е истинската причина да не идват у нас,а не насажданото от медиите впечатление,че у нас много се краде.Чуждите компании имат със сигурност много добра защита и контрол,който да не допуска кражби и разхищения.От СИМЕНС никой нищо не успя да открадне,но поради възникнали технически проблеми при внедряването на програмата за издаване на личните документи/които все пак бяха твърде бързо отстранени/,нашият ББ грозно ги наруга и заплаши,което стана и причина за спешното идване на германския външен министър.

 6. 6 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Как няма да са намаляли, когато има такива Псевдо-"доброжелатели"; на България като ШВАБСКИЯТ журна-ЛИГА "JURGEN RОТ", КОИТО ВМЕСТО ДА ДАДАТ НЯКАКВА ХУБАВА ИДЕЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА НИ ЧРЕЗ ИДЕИ И ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГРЕШКИТЕ, РОВЯТ ВОДАТА НА ПРЕСТЪПНОСТТА И КРИМИНАЛНИЯТ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ.
  110% от българите искат; Избирателната БАДЖАНАК-ШУРЕЙСКАТА система на Ръководните кадри в България да не се извършва от основата на Идеологичния-Личен-Култов фактор и политически поляризиран Групиран превес, а на основата на Субективния талант, дарби и възможности за ефективност на Кандидат-членовете за съответните длъжности.

  110% от българите искат; Крайното изборно решение на победител за поста, да се провежда по метода на Умерения Мандаринат (както е във Франция), чрез изпитна Тестовка за лоялност на поста, без мандатност и без иммунитет.

  110% от българите искат; ПРЕДИ ДА СЕ ВДИГНАТ УСИГОРОВКИТЕ, ДА СЕ СПРЕ БЕЗРАЗБОРНОТО РОВЕНЕ В ХАЗНАТА от страна на всичките ЧАСТНО-КОАЛИЦИРАНИ ПОЛИТ-ШАЙКИ, ГРАБЕЩИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И ИМУНИЗИРАНО, ПОД ПРЕТЕКСТ, "БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНО"?

  110% от българите искат; ПРЕДИ ДА СЕ ВДИГНАТ УСИГОРОВКИТЕ, ДА СЕ СПРЕ ТАЗИ УМИШЛЕНО ПОТДЪРЖАНА ДВОЙНО-ТРОЙНА СЧЕТОВОДНА СИСТЕМА, правещa ни да сме винаги "СЧЕТОВОДНО ЧИСТИ" ПРЕД ДЪРЖАВАТА?

  110% от българите искат; МИНИМАЛНАТА ПЕНСИОННА ОСИГУРОВКА ДА БЪДЕ РАВНА С ЖИЗНЕНАТА ОСИГУРОВКА НА Парламентариста!

  110% от българите искат; Да претрансформират ОМБУСТМАНСКАТА и без това бездействаща ДЛЪЖНОСТ
  , във ВИШ КОНТРОЛЕН ОРГАН СТОЯЩ НАД ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ И НАД ПAРЛAМЕНТA, именно за да се прекрати Държавната престъпност.
  Но всичко това трябва да стане след кaто преработим НОВА КОНСТИТУЦИЯ, ЛЕЖАЩА НА НОВИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ УСЛОВИЯ, забранила един път за винаги, намесата на ГРУПИРАНИЯТ ЧАСТНО-КУЛТОВ ФАКТОР, ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ и ЕТНОСТ ) ДА СЕ МЕСЯТ В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОТНОШЕНИЯ.

  110% от българите РАЗБРАХА ЧЕ ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 7. 7 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 434 Весело

  закривай заааакривайй

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":
  Нещо ги идеализираш. Забравил си грандиозния скандал с подкупите на Сименс за да получат изгодни договори и глобата ,която им тръснаха.

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#6] от "Enchev,Iliya":

  Братинка,зле си с аритметиката,с българския,с писането!
  Да не говорим с мисленето-в главата ти има страшна турбуленция!
  110% си зле!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK