Чуждите инвестиции остават на санитарния праг

Основната част от вложенията са вътрешнофирмени заеми

Чуждите инвестиции остават на санитарния праг

© Дневник
Води енергийният сектор, следван от недвижимите имоти

Преките чужди инвестиции в България продължават да спадат драстично и макар да се усеща известно стабилизиране през второто тримесечие, стойността им остава на критично ниско ниво. Това показаха публикуваните вчера предварителни данни на БНБ към юни, докато експерти се надяват именно те да са движещ фактор на икономиката до края на годината.


Спадът на капиталите през второто тримесечие се забавя до около 67% на годишна база при 85% през първото. Така за първото полугодие тяхната стойност е 358.5 млн. евро (1% от БВП) - четири пъти и половина по-малко спрямо същия период на 2009 г., когато инвестициите вече се свиваха, а българската икономика потъваше рязко надолу.
Около 2 млрд. евро чужди инвестиции до края на годината очаква министърът на икономиката Трайчо Трайков.


"Инвестициите са на критично ниско ниво, което показва, че бизнес средата все още е много неблагоприятна и че не можем да очакваме кой знае какъв икономически растеж през тази година", коментира пред "Дневник" макроикономистът Петър Чобанов, бивш директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, преподавател по финанси в УНСС.


Той обаче посочи, че подобна е ситуацията във всички страни в Източна Европа и когато тенденцията се обърне, при ниските данъци, които България предлага, тя ще е сред първите предпочетени от инвеститорите.    


Най-голям дял от средствата се пада на енергийния сектор и комуналните услуги - малко над 30%. Макар това да е свързано с предоставени от компании майки заеми на дъщерните им подразделения, експертите са убедени, че това ще е водещ сектор през следващите години.


"Има много проекти в областта на зелената енергия, които ще бъдат реализирани", заяви Константин Абрашев, който ръководи един от взаимните фондове на "Бенчмарк", специализиран в инвестиции в енергийните ресурси.


На второ място е предкризисният лидер - секторът на недвижимите имоти, с близо 27%. Традиционни отрасли, които в силните за икономиката години привличаха пари - финанси и търговия, регистрират отлив на капитали.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 672 Неутрално

  На държава, която има за премиер точно ББ и която има такъв крадлив народ никой няма да даде пари! Българите трябва да разберат, че трябва да произвеждат и да изнасят и то не само проститутки и да не чакат на готово "чуждестранни инвестиции"

 2. 2 Профил на abraham
  abraham
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чуждите инвеститори трее да инвестират в красавици като тия:

  http://uzumaki-bla.blogspot.com/2010/02/5.html

  Поне такива имаме много.

 3. 3 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Зелената енергия = новото строителство

  Гледайте само там за какъв балон ще става въпрос, ама никой не си задава въпросите; къде, как, на кой, за колко ще се продава?

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 4. 4 Профил на west
  west
  Рейтинг: Любопитно

  Някои твърдяха ,че благодарение на плоския данък инвестициите се увеличават!

 5. 5 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 678 Любопитно

  ще се върнат няма къде да отидат - стига да си изпълнят заканите от герб (засега го постигат частично) за 1. поддържане на ниски данъци, 2. реформират администрацията и 3. някак стегнат съдебната система ... инвестициите ще се върнат и ще бъдат в индустрия, а не в молове и ваканционни селища...

 6. 6 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 678 Любопитно

  До коментар [#3] от "Соколов":

  то даже не е точно балон, защото ще плаща НЕК (или всички ние), а не частните инвеститори, които би трябвало да изгарят, когато се пукат балоните...

 7. 7 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#4] от "west":
  И продължаваме да го твърдим, но ......но..... невероятната корупция изяде инвестициите. Просто няма нещо, което може да се направи в тая държава и да не е свързано с кошмарната КОРУПЦИЯ.

 8. 8 Профил на west
  west
  Рейтинг: Весело

  До коментар от "7" Корупцията е навсякъде ,но ниин генератор е големият процент преразтреразпределение на БВП от Държавата!

 9. 9 Профил на falseflag
  falseflag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ниските нива на чужди инвестиции не са някаква особена изненада - данъците са същите или по-високи от преди две години, макро-икономическата обстановка е нестабилна, а във външен план въпреки опитите на външно министерство интереса на други държави за инвестиране е нисък.

  Без натиск върху правителството за икономически реформи има реална опасност да се прокарат лобистките повишения на осигуровките, които са буквално изхвърлени пари, на население, което и без това няма достатъчно капитал за да се развива.

  http://falseflag.eu/
 10. 10 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#5] от "Боги":

  Правилно си го казал - заканите.

  Друго нищо няма - само пушилки,

  ама инвеститори с пушилки не се ловят.

  Лови се само неукия матриал.

 11. 11 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Весело

  Икономиката на бГ е зависима от Пчи. Тия пчи не идват току така.. небходимо и достатъчно условие е лиспата на корупция. Кой се бори с корупцията ? Кой трябва да въведе ред в тая държава ? Не образованието драги ми а реда !

  Вие ревете че сме полицейска държва ама не ривете че сме безправова, но на сила ще станете човеци.. неусетно почти..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 12. 12 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "Раз печки, раз кюнци":


  Абе ти наистина си на ниво печки и кюнци.


 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:20 на 16/08/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  финансовата сметка е на - 870 млн. ако тенденцията се запази тази година (заедно с търговския дефицит) от българия ще изтекат 2 млд. евро. въпросът е как ще се ре-капитализира банковата система след това....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 15. 15 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#12] от "flex":

  Дам, здраво и горещо копеле съм ..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 16. 16 Профил на dido_i
  dido_i
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре де, а какво им пречи на инвестициите да паднат и под този праг? Т.е. кой? Какво ще стане тогава? Изобщо някой предвидил ли е този сценарий и съответната реакция ?

  Краят на света не се именува "Apocalypse", а "Dimona"
 17. 17 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsekata":

  Така е цека, обаче на държава с премиер СерГей Станишев и същия крадлив народ - къде къде повече инвестиции ще бъдат привлечени.

  Всеки иска но не всеки може
 18. 18 Профил на achilea
  achilea
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Любопитен съм да разбера какво ще стане, след като съвсем изчезнат чуждестранните инвеститори и мисля, че това мое любопитство ще бъде съвсем скоро задоволено. Тогава да видим какви ще ги дъвчат?! www.epohitv.com

  www.epohitv.com
 19. 19 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Известно е че притежателите на парите са много страхливи, а от кога и от кого бягат в България не въпрос с повишена трудност, нали?

 20. 20 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Как няма да са намаляли, когато има такива Псевдо-"доброжелатели"; на България като ШВАБСКИЯТ ЖУРНАЛИГА "JURGEN RОТ", КОИТО ВМЕСТО ДА ДАДАТ НЯКАКВА ХУБАВА ИДЕЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА НИ ЧРЕЗ ИДЕИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГРЕШКИТЕ, РОВЯТ ВОДАТА НА ПРЕСТЪПНОСТТА И КРИМИНАЛНИЯТ ЖИВОТ В СТРАНАТА НИ.

  Израелците Ционист-Милитаристи, нама ли първо да ни обяснят защо преди 2 месеца техен военен самнолет се ШЛЯ НАД РОДИНАТА НХА ЛЕВСКИ И БОТЕВ, ненаказано?
  Ако са намислили по този Масон-Реакционен начин да ОТКРАДНАТ ЗЛАТНАТА ЧАША НА давид ОТ ГРОБНИЦАТА на "БАCTЕТ", ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖАТ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ НЕ Е Филистина.
  Също така , няма ли да спрат с тази преговорна-демагогщина, докато не освободят насилствено окупираните ПАЛЕСТИНСКИ ТЕРИТОРИИ?

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsekata":

  Проблема е, че инвеститорите си отиват, а не че никой не е идвал.

 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Гневно

  "Инвеститор" - е освен човек с пари, и човек с мозък и идеи.
  .......
  Еми ние,българите като ги нямаме , да се качваме по дърветата....
  баси.

 23. 23 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С цел привличане на инвеститори, предлагам ББ да не пипа данъците, но да понадуе още осигуровките, примерно 70-80% от дохода да отива за тях. Така хем данъкът ще е плосък и нисък, та ще можем да се тупаме в гърдите, че сме данъчен рай, хем касата ще е пълна, хем ще има сухо за чиновници и профсъюзни доктори, хем ще му се ебе мамата на нахалния среден гражданин дето не иска кротко да лапка на малка заплатка и да целува ръка на който трябва.

  Хесапов - герой на нашето време
 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  Светлото европейско бъдеще на България ще бъде осигурено от рекордни чужди инвестиции във фототок от 80 ст киловата и имоти.

 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Така за първото полугодие тяхната стойност е 358.5 млн. евро (1% от БВП).... Около 2 млрд. евро чужди инвестиции до края на годината очаква министърът на икономиката Трайчо Трайков.

  ТТ явно не е ходил в час по математика, а по кабала. Иначе не знам как може да обоснове "очакванията" си за увеличаване на инвестициите през второто полугодие с 4.5 ПЪТИ...

  Ама матрЯлът явно е склонен да приеме приспивните песнички... А просперитетът се отлага за идната Петилетка...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трудно за разбиране: при крадливия Сергей чуждите инвестиции стигнаха рекордната си висота, при честния Бойко те катастрофално се сриват. А в Естония,твърдеше тази сутрин по телевизията Маринчо, те растат, растат...

 27. 27 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Всички крадци наречени "чужди инвеститори" трябва да се изгонят от България след като бъдат задължени да върнат откраднатото, при отказ затвор от 20 години и поправителен труд да строят магистрали. Да се приеме закон за това и да се се осъдят тези, които разрешаваха чужденци да грабят българите!

 28. 28 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Какви инвестиции чакате в тази скапана държава с такива скапани управляващи. Те съсипаха българския дребен и среден бизнес, те сипят закани наляво и надясно, гледат на всеки потенциален инвеститор като на престъпник, да не говорим и за бюрокрацията! Какви инвестиции чакате? Никога, ама никога не бих имал вземане даване с държавата, особено сега при това управление, с тези "разплащания" от страна на държавата и изобщо от това нескопосано правителство!

 29. 29 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Като няма достатъчно вътрешно потребление, защо да се инвестира в този народ? Народ, който мечтае вскичко де е безплатно, следователно мизерно, предприемачите /фирмите/ да само на "наши" хора, да работят без печалба, ама да плащат яки данъци, за да издържат алчна държава, която да си отглежда монополисти и ЗОП-аджии.
  Второ - експортно ориентирани компании, ама те са високотехнологични, а ние нямаме технологично знание и не го развиваме, с малки изключения. Отдавна сме забравили /ако въобще сме знаели/ какво е производствена организация, технологична дисциплина, сервиз и качество.
  .......................................????

 30. 30 Профил на noo
  noo
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#15] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ти си еманация на всичко герберско. И то на най-доброто.

 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#28] от "danakoplatec":Какви инвеститоре чакаме? Каквито чакаме,такива и идват.Затова им създаваме /не ние ,а нашите управляващи/ условия.Срещу малка комисионна - специални условия за кражба от народа и държавата.Кои са тия инвеститори които не са по тая схема.Ако има такива- за тях не се шуми,защото те идват и се мъчат заедно с нас.

 32. 32 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Големият ръст на чуждите инвестиции в България се дължеше на приемането ни в ЕС. На всичко отгоре това съвпадна с върха на световния икономически подем, след който последва... знаете какво. Не можем да очакваме подобни инвестиции днес и в обозримо бъдеще и не бива да сравняваме инвестициите от момента на най-голям възход с момента на дъното на кризата.
  Правителството на ГЕРБ направи грешка, като се втурна към приемането ни в еврозоната (с надеждата, че това ще даде нов тласък на ПЧИ) вместо да работи по намаляване на риска от инвестиране в България, още повече, че това са все неща, които в крайна сметка ще доведат до приемането ни в еврозоната (Естония).
  От друга страна ПЧИ (в търговията и услугите) дойдоха за да заемат дял от българското потребление е то в момента е запушено и е главната причина за отлив на капитал. Имаше баче и инвестиции в експортноориентирани отрасли, които си стоят, работят и е много вероятно да се увеличат (нови ПЧИ).
  Следващите година две обаче можем да разчитаме главно на инвестиции в инфраструктура, енергетика и селско стопанство. Дянков като говори за 2 млрд. евро инвестиции до края на годината има предвид предимно пари от еврофондовете и някои почти финализирани проекти в областа на ВЕИ. Това е... много ли е малко ли е ще видим

 33. 33 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#31] от "cobanmaala":

  Много си прав! Просто не можах да намеря правилните думи, но ти си уцелил в десятката!

 34. 34 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Весело

  Многа съм доволен от коментарите, изключително точно съвпадат повечето със моето мнение, което е че трябва да създадем действаща икономика. Българина е неинициативен предубеден песимист ,чакащ на държавата и на някой да го оправи с лоша слава по света ,а и неправи нищо за да я подобри.
  Развитието нестава за ден два, според мен трябва коопериране с чужди фирми пройзводствени и не само ,така работейки с тях(т.е. за тях на добри т.е. ниски цени ) да гледаме да се учиме и постепенно да се научим и да предобием самочувствие. И да можем да кажем ние работхме за тази и тази фирма , ние сме добри и вършим работа...Преди да тръгнем да бягаме трябва да се научим да ходим. Това фирми които не са пробили навън,а има и малко фирми на високо ниво в Бг признавам .

  Работя за чужда фирма която търси партнъори в Бг , направихме някои неща, но партнъори не намерихме...Едната фирма закъсня с 4 месеца от предвидения срок за поръчката и я изпълни не с добро , а с лошо когато бе притисната(ЛОШО МНОГО ЛОШО) другата всеки път сменяше (Увеличаваше) цените, а третата .... и т.н.... Това е положението в Бг.

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До журналистите от Дневник.
  Множко станаха статиите за ПЧИ. Не че не са важни, ама защо не се поинтересувате от новия отчет, който започнаха да публикуват на страницата на МинФин. http://www.minfin.bg/document/8226:1

  Фискален резерв към .... - състояние и ДОХОДНОСТ (?!)
  Не знаех, че БНБ плаща лихва на правителството заради това, че му управлява фискалния резерв. Освен това никъде в Закона за Бюджета не намерих и думица за такива приходи. Нека напомня, че БНБ вече си плати вноската по Чл. 8 Ал 4. от Закона за БНБ при това плати 354 млн. при бюджетирани 300 млн.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK