Китай одобри под условие придобиването на Alcon от Novartis

Китай одобри под условие придобиването на Alcon от Novartis

© Associated PressКитайското министерство на търговията одобри придобиването на Alcon от Novartis, но постави условия за сделката, които швейцарската компания трябва да изпълни на пазара в Китай, пише в. "Уолстрийт джърнъл".


Това е шестата сделка, която се разглежда от китайското правителство по силата на приетия преди две години антимонополен закон. Решението идва няколко дни след като от министерството на търговията обявиха, че третират наравно чуждестранни и местни компании по силата на закона. Въпреки че от министерството признаха, че само на международни компании са били поставяни условия да правят промени в организацията или ръководството, за да получат одобрението от антитръстовите органи.


Novartis закупи 25% от Alcon през 2008 г., а през януари тази година обяви, че ще взема още 52% дял от акциите на компанията, като заплати на Nestle сумата от 28.1 млрд. долара.
Novartis обаче няма да има право да продава своите офталмологични противовъзпалителни лекраства в Китай за пет години, поради факта, че Alcon доминира на този пазарен сегмент в страната. Също така швейцарската компания трябва да спре партньорството си с тайвански производител на контактни лещи.


От министерството се обосноваха с поставянето на условия с факта, че Alcon и Novartis заедно притежават 55% дял от световния пазар за офталмологични противовъзпалителни лекраства, а на китайския държат над 60%.


Двете компании заедно, също така ще покрият близо 60% от световния пазара за контактни лещи и продукти свързани с тях. На китайския те съставляват около 20%, но Novartis има договор за продажби с най-големия разпространител на контактни лещи в страната – тайванската компания Grinko International. Novartis трябва да прекъсне този договор в рамките на една година.


Според антитръстовият закон в страната, всички сделки, които включват компании с годишни приходи от над 1.5 млрд. долара в световен мащаб и повече от 590 млн. долара в Китай, трябва да минат през одобрението на министерството на търговията.


Миналата седмица Европейската комисия също одобри сливането на двете компании, като постави условия за това. Още няма точни подробности по тези условия, като информацията е, че Novartis трябва да диверсифицира някои от своите бизнес сегменти в Европа, без да се споменава точно кои, допълва "Уолстрийт джърнъл".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK