"Софарма" направи половината оборот на борсата

"Софарма" направи половината оборот на борсата

© Анелия НиколоваС втори пореден ден на спад в основния индекс приключи днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ). SOFIX потъна с под половин процент до 391.77. Данните на БФБ показват, че спад в два поредни дни не е имало от близо месец. Днес той се дължеше на факта, че повечето от компаниите, включени в индекса, отбелязаха много слаби ръстове, а при няколко спадът беше по-изразен.


Така SOFIX започва да се спуска обратно от завоюваните, макар и колебливо в последната седмица, позиции.


От другите индекси се покачи единствено широкият BG 40. В последния половин месец той тръгна по възходящ тренд, който започна да се изравнява при малко над 112 пункта. Последната му стойност бе 112.75. Дневник 20 потъна с половин процент до 56.28.
Оборотът, възлизащ на общо над 2 млн. лв., се дължеше наполовина на сделките с книжата на производителя на лекарства "Софарма". Акциите на дружеството обаче спаднаха с 2.5 на сто до 3.90 лв. единична цена.


Далеч зад "Софарма" по търговия с книжата си се наредиха курортът "Албена", както и "опашка" от още няколко дружества с по-изразен интерес към тях. Акциите на "Албена" поскъпнаха с 2.43 на сто и затвориха на 73.75. Отново сравнително интересни за инвеститорите бяха и книжата на Корпоративна търговска банка, които отбелязаха спад.


Оборот от по между 35 и 55 хил. лв. състави търговията с акции на още четири дружества. Това бяха "Доверие обединен холдинг", Първа инвестиционна банка, "Пазарджик-БТ" и  "Монбат". От тях повишение в цената на акциите си записа единствено "Пазарджик-БТ" – с процент и половина до 13.50 лв. за една акция.


Европейските борси напреднаха в последната си сесия, главно заради "Карлсберг", най-големия производител на пиво в скандинавския регион, както и "Винърбергер", най-големия производител на тухли в света. EURO STOXX 50 се придвижи с процент нагоре до 2723.86.


Американските фондови пазари бяха отражение на несигурността на инвеститорите в последните сесии - веднага след обявяването на детайлите от срещата на Федералния резерв Dow Jones Industrial Average и S&P 500 потънаха, но затвориха с минимална промяна на дневна база в понеделник.


Оказа се, че централната банка на САЩ е потвърдила намерението си да разхлаби условията за кредитиране, което потвърди прогнозите на икономистите за бавно и несигурно възстановяване от рецесията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK