Печалбата на "Информационно обслужване" пада с 45% за полугодието

Съдът разреши сключването на договорите за ИТ обслужването на финансовото министерство

Печалбата след облагане с данъци на държавната фирма "Информационно обслужване" е паднала с 45% през първото полугодие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г. Това показват данните на държавната фирма. За първите шест месеца на годината чистата печалба на фирмата е била 1.268 млн. лв., докато година по-рано е била 2.299 млн. лв.


Финансовите показатели на държавната фирма се влошават в сравнение с година по-рано, когато се управляваше от Иво Николов, който в момента е обвинен в безстопанственост и присвояване. Приходите от продажби са намалели с 11%, или с 1.8 млн. лв. Финансовите разходи пък са нараснали със 792%, или 475 хил. лв.


Основната причина за това е сключеният договор за продажба на вземане между "Информационно обслужване" и Българската банка за развитие за над 6.1 млн. лв. Разходите за външни услуги на държавната фирма пък се увеличават с 10%, или 455 хил. лв. За ръста на тези разходи енергоразпределителните дружества бяха проверени от ДКЕВР, като имаше обвинения към тях и в източване на средства.
Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд е дал право да се сключат договорите за ИТ обслужването на Министерството на финансите. Съдът е отхвърлил жалбата на "Информационно обслужване", с която се искаше спиране на процедурата по възлагането на обществената поръчка "Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на Министерството на финансите". Определението на съда е от края на юни и не подлежи на обжалване.


Въпреки че са минали вече близо два месеца от решението на съда, Министерството на финансите все още не е сключило договорите с избраните победители по отделните позиции. От ведомството на министър Дянков не отговориха кога ще стане това. Някои от победителите в търга смятат, че договорите ще се подпишат до края на август. Други компании отказаха коментар.


При отварянето на офертите през февруари финансовият министър Симеон Дянков каза, че "няма да има повече Азер-Меликовци, които да определят в "Информационно обслужване" кой какво печели". Така всяка от четирите позиции на ИТ търга беше спечелена от различни компании.


Консорциумът между "Сименс", "Констракс" и "Парафлоу" - за "Дейности по поддържане и развитие на ИТ инфраструктурата" (11.7 млн. лв.), консорциумът  "Стоун Сиенсис" - за "Извънгаранционно поддържане на технически устройства и конфигурации в ИТ инфраструктурата" (10.4 млн. лв.), консорциум "Ви Си Ей" за "Поддържане и развитие на приложен софтуер" (7.2 млн. лв.) и "Информационно обслужване" - за "Предоставяне на изнесени услуги за специализирани звена на Министерството на финансите" (725 760 лв.).


Резултатите обаче бяха обжалвани от четирима участника, като "Информационно обслужване" поиска и спиране на процедурата до решаване на спора по същество. Миналата седмица изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Чавдар Тодоров каза, че ще обжалват търга докрай.


"Компанията има своите мотиви и аргументи, които Министерството на финансите не следва да обяснява", отговориха от ведомството на министър Дянков на въпроса на "Дневник" как ще обясните факта, че държавна фирма, чийто принципал е Министерството на финансите, атакува собственика си в съда.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pppppetrov
  pppppetrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Поръчкова журналистика"????!!!!!!!!!!!!!
  Срам за този вестник, който дава трибуна на такива журналисти, който пишат/е ще трябва и да платят в съда-такива са правилата на демокрацията/ без да са проверили фактите или колко са платили "Сименс", "Констракс" и "Парафлоу" и "Стоун Сиенсис" !!!!!!!
  Прекрасно и отново България ще бъде поставена в ситуация подобна на "великото преиздаване на документите за самоличност", но къде ти българина да помни.................., той само плаща и страда!!!!!!
  Как се изчисляват печалбите на полугодието-друга тема-лъжа!!!
  Писахте за заплащанато на Ч.Тодоров - лъжа!!!!!
  Сега пишете за определение/дали правите разлика с решение/ ВАС-лъжа!!!!!
  "Поръчкова журналистика"????!!!!!!!!!!!!!
  "Поръчкова журналистика"????!!!!!!!!!!!!!
  Драга ми ЛИЛИ-това не е твоята професия!!!!!

 2. 2 Профил на deo
  deo
  Рейтинг: Неутрално

  "Информационно обслужване" е фирма дотолкова, колкото трябваше да се намерят начини да се заплащат на добрите специалисти нормални заплати. Те не обслужват само МФ, а информационната система на цялата държава. Няма много тъпаци по света, които да правят това което прави Дянков с ИО. Иначе за корупцията, може да се поспори дали Меликов или сегашния екип на МФ е по корумпиран. Много от фирмите бяха убеждавани, че един зам.министър дърпа конците, а пък и ако ИО беше победил нямаше как да си вземат комисионните, нали!

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#1] от "pppppetrov":

  Без да влизам конкретно в материята и нито да защитавам ИО или Лили ще спомена, че световната тенденция е максимално да се намалява участието на държавата в подобни дейности. Това не е секретна фирма или секретна служба.
  Относително честното приватизиране на услугите е правилната политика. Разбира се не е необходимо да се продават имотите на ИО, а само дейността. Тя ще струва малко, но няма да бъде хранилка, което е по-важно.

  Миша
 4. 4 Профил на pppppetrov
  pppppetrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Миша":

  Никой не отрича световните тенденции,
  не трябва да се "пише" само така за забавление/в случая и тенденциозно/, а трябва да се проверяват фактите или не е проблем, че някой иска да срине репотацията на накоя компания/ИО/!!!!
  ИО направиха така, че за България да са достъпни европейските фондове и средства, но това няма значение ....... важно е да се говорят и пишат лъжи и "гръмки заглавия" защото така се продават повече вестници!!!!
  Да не говорим, че досега не съм чул някой обвинява ИО за лоша работа или некомпетентност!!!!

 5. 5 Профил на nansy_
  nansy_
  Рейтинг: 229 Гневно

  Такава е цялата работа на управлението на ГЕРБ, плюха пънаха се и сега какво, новия директор получил в пъти повече заплати+бонуси от стария, само дето не докарва неговите приходи. Ами явно си ги е заслужил парите Иво Николов след като е докарал печалба, а защо са увелечени разходите не е ясно..... нали казаха, че нямало купони, нямало това онова. или няма за служитилите а за тях тройно. Този служител по сигурноста на информацията Сотиров защо не се грижи Дянков да не изнася класифицирана информация ами се занимава с нетипични за него дейностти, или краде там заедно със свитата си. Добрин Пенджуров колко мандата е там и какво прави един чиновник там?????? То в тоя борд един експерт ИТ няма начело с Атанасов, прав е Дянков да ги маха. А статията си е много грамотна, добре е да ни покажат за една година до къде стигнаха нещата, а няма да е зле и новите консултанти да видим кои са, нали са ГЕРБерски лидери или са старите муцуни.

 6. 6 Профил на pppppetrov
  pppppetrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "nansy_":

  Какво е "грамотното" в статията - повечето факти не отговарят на истината, а други са тенденциозно пресъздадени - за това говорим??????????

 7. 7 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#6] от "pppppetrov":

  пппппетров, само една информация - в ИО бяха назначили една девойка, която за първи път виждаше ексел... Е само този факт ми е достатъчен!!!

 8. 8 Профил на nansy_
  nansy_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "pppppetrov":

  Кое не отговаря на истината, спада на печалбата; възнагражданеието на Чабдар Тодоров, или завишениете външни услуги. Статията е обективна и може би спестява доста от истината. Сигурно има и много читави служители там, но ръководството е некомпетентно-видно от професиите им, тези хора в техните области може да са гениални но уви не намирам връзката им с ИТ бизнеса, още по малко със създаване и развитие на електронно правителство. В случая Дянков е прав, а какви са му задните намерения ако има такива е друга тема.

 9. 9 Профил на pppppetrov
  pppppetrov
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "nansy_":

  явно не сте прочели първия коментар................!

 10. 10 Профил на pppppetrov
  pppppetrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "d11111":

  всичко се случва......!!!
  Но говорим за "поръчкова статия"!!!!!, в която изнесените факти не отговорят на истината, ако беше статията за тази служителка-ОК!

 11. 11 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Информационно обслужване работят с технологии от преди 20г. Примери могат да се дадат много, но при тях нещата никак не са добри!

  http://www.ivomirchev.com
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  Държавна софтуерна фирма в пазарна икономика е анахронизъм. Ако има смисъл от такава собственост в софтуерния бранш, тогава защо изобщо е приватизацията???

  подпис
 13. 13 Профил на nansy_
  nansy_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "pppppetrov":

  Няколко пъти прочетох първият коментар, но там освен нападки към автора на статията и коментар за вида журналистика друго не намирам...... Сам призозаваш да се говори за темата на статията, нека не намесваме фирми които не фигурират в материала.
  Печлбата е намаляла а са се увеличили външните поръчки (разбирай консултантски договори, подизпълнители, разходи за незнайно какво).
  Това ръководство не компетентно-очеизвадно е.
  Декларации от типа на спрехме им партита не е сериозно, коя фирма не си прави парти за служителите (мизерните и бедните).
  И какво от всичката плява, която изкараха са спрели това което е насочено към служитилите ( не са заслужили за фирмено парти, или каквато и да била дреболия), а защо не са прекратени "тлъстите консултантски договори" за така наречените консултантски услуги. Хайде като са толкова почтенни господата посочени за отстраняване да пуснат списък с консултантите, да не се окажат един отбор бивши ченгета и незнайно още какви герои. Защо са му обществени поръчки на ИО като ги превъзлага на други фирми ?????
  Погледни им сайта мърлява работа, защо няма отчет за 2009 година, няма покана с дневен ред и решения от ОС. За предходните години има, от какво се крие сегашното ръководство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK