Албания и Румъния с амбиция да станат новите туристически перли в региона

Двете държави планират сериозни инвестиции в сектора

Една от атракциите, която привлича хиляди туристи в Румъния, е замъкът на ДракулаШах с пешката! Сигурно в такова положение ще се почувстват традиционните туристически дестинации на Балканите като Гърция, Турция, България и Хърватия. И причина за това са новите балкански държави, които излизат на световната туристическа карта, смятат консултантски компании.


Става дума за Албания и Румъния, които вече обявиха амбициозни планове за развитие на сектора, а очакванията през следващите години са за постигане на двуцифрени ръстове на посещенията от чужбина.


Новата "средиземноморска любов"
Албания, представяща се по света със слогана "Новата средиземноморска любов" ( New Mediterranean Love), се смята за една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа. През последните две години все повече курорти, намиращи се на бреговете на Йонинско и Адриатическо море, започнаха да приемат чуждестранни туристи. През тази година очакванията са да бъде отбелязан сериозен ръст на приходите в сектора.


"През 2004 г. Албания е била посетена от 300 000 чуждестранни туристи, миналата година - от три милиона, а тази година трябва да бъде рекордна", каза премиерът на Албания Сали Бериша, цитиран от агенция МИА. Амбициите на страната са чуждите туристи да надхвърлят 7 млн. души годишно в средносрочен план.


Развитие на инфраструктурата и атракциите


За да постигне увеличение на сектора, албанското правителство ще заложи на развитие на инфраструктурата, най-вече в крайбрежните зони, както и на атракциите. През последните пет години Тирана успя да подобри пътната и летищната инфраструктура, като в момента целта е да бъдат привлечени повече превозвачи до страната.


Програмата за рехабилитацията на трасетата в страната също ще бъде развивана, сочи планът на местното правителство. Отделно от това страната ще отпусне средства за подобряване на крайбрежните алеи в курортите и др.


Развитие на туристическите атракции са другият важен акцент за правителството в Тирана. Преди дни стана ясно, че край най-големия албански курорт - Саранда, ще бъде направена подводна експозиция за туристи. Любителите на гмуркането ще могат да разглеждат кораби, претърпели корабокрушение, които бяха "издърпани" по-близо до брега.


Отделно от това ще се обособят и зони за екстремни водни спортове. Според медиите в Тирана целта е да бъдат привлечени по-млади туристи, предимно от Западна Европа. Освен на този пазар страната залага и на туристи от Русия и бившите съветски републики, като през тази година премахна визите за туристическия сезон.


Освен морския туризъм Албания залага и на развитието на културно-исторически туризъм, който засега е съсредоточен предимно в столицата Тирана. От България също има екскурзии до Албания, но повечето от тях са комбинирани с посещение и в Македония.


Българските туроператори съобщават, че към момента интересът към страната е слаб, а почивките на море са по-скоро символични. Въпреки това от бранша признават, че през последните една-две години все повече българи питат за възможностите за посещение в страната, като вече четири български туроператора имат сключени договори с местни хотелиери за индивидуално настаняване на туристи.


Румъния залага на Карпатите


Другата нововъзникваща дестинация за туризъм на Балканите е Румъния. Страната също официално обяви, че има амбиции да увеличи силно броя на чуждестранните туристи и да превърне туризма в основен сектор на икономиката. В началото на 2007 г. беше изготвен генерален план за развитие на сектора до 2026 г. Като основните акценти в него са планински, морски, културно-исторически и бизнес туризъм.


Преди месец страната представи новото си туристическо лого на световното изложение Експо Шанхай, основен акцент, в което е планината Карпати. Слоганът на кампанията е "Опознайте Карпатската градина". Въпреки че логото предизвика скандал в страната заради съмнения за плагиатство, ясно показва, че акцентът в плановете на Румъния е да развива именно планински туризъм.


През последни три години има засилен интерес към зимните почивки в курортите Синая, Пояна Брашов, Бущени, Предеал, Азуга и др. В последния доклад за ски туризма, изготвен по поръчка на световната туристическа организация, Румъния е наредена сред най-бързо развиващите се дестинации в Централна и Източна Европа. През миналата година страната отчете 15% ръст на посещения през зимата.


Амбициите на Румъния са за развитие и на морски туризъм. В момента обаче повечето туроператори гледат скептично на идеята, най-вече заради остарялата хотелска база. Преди две години големите западноевропейски туроператори включиха Румъния в каталозите си, но все още обемите към морските курорти са по-скоро символични.


През тази година Румъния пусна програма за стимулиране на пътуванията по морето извън активния сезон, като едноседмично настаняване през септември излиза между 40 и 90 евро в зависимост от категорията на хотела. Програмата, целяща привличане на туристи извън най-активните месеци, ще е с около 24 хил. места.


Според плана на Румъния до 2026 г. приходите от международен туризъм трябва да достигнат 16 млрд. евро, което ще е близо 7% от БВП на страната. В момента чуждестранните туристи, които посещават Румъния, са около 3 млн. души годишно, а плановете на страната са да надминат 10 млн. души. Целта е да се привличат туристи от Западна Европа, Русия и САЩ.


За сравнение - приходите на България от международен туризъм в България за 2009 г. са около 2.5 млрд. евро, а страната ни е била посетена от 7.8 млн. чужденци.


След присъединяването към ЕС силно се увеличиха и екскурзиите от България към Румъния, макар все още да са в сравнително малки обеми. Повечето предложения включват разглеждане на забележителности в страната, най-вече в района на столицата Букурещ. Според туроператори в момента има единични запитвания за ски почивки в Румъния, но няма никакъв интерес към морските курорти.Албания залага на:


- морски, културно-исторически туризъм
- инвестиции в инфраструктура и атракции
- амбициите са чуждите туристи да надхвърлят 7 млн. души годишно в средносрочен план
- целта е да се привлекат по-млади туристи, предимно от Западна Европа, както и такива от Русия и бившите съветски републики


Румъния залага на:


- планински, морски, културно-исторически и бизнес туризъм
- засилена рекламна кампания
- целта е да се привличат туристи от Западна Европа, Русия и САЩ
- приходите от международен туризъм да достигнат 7% от БВП до 2026 г.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  бих отишъл там стига да имам възможност по евтино е от българия по чисто е и климата е по добър от българския а и имат по хубава природа в българия на практика вече почти няма природа

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:41 на 17/08/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  "За да постигне увеличение на сектора, албанското правителство ще заложи на развитие на инфраструктурата, най-вече в крайбрежните зони, както и на атракциите."

  Тук е момента да благодарим на базираното в София правителство за уникалната му политика по отношение на морския ни туризъм! Нещата са оставени тотално на самотек и през последните 10 години въпреки бума на частно строителство държавата не е вложила и лев в инфраструктура! Благодарим!

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  Чуждите туристи на албанското крайбрежие са основно шиптърите от съседните Косово, Западан Македония, южна Черна гора....Бил съм в румънските Карпати - не знам защо, но хотелите им са с много по лоша архитектура от нашите? И по скъпи.....Морското им крайбрежие е досадно скучно - поле, след което следва морската ивица, водата почти винаги е студена, поради морско течение. За румънския бизнес не е изгодно да правят капиталовлажения там - сезона им е по кратък и от нашия, нямат традиции в обслужването и добра кухня....

 5. 5 Профил на Elvis
  Elvis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Приходите в България просто са скрити от данъчните.

 6. 6 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Любопитно

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Грозденцето е кисело, а?!

  PHILIP
 7. 7 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В Карпатите е много красиво. В Пояна съм бил. Чиста природа, вековни лесове. Чудна кухня, хубаво вино и цуйка. Брашов, Клуж имат невероятна архитектура, старинни площади и катедрали от 11 век! Доста отпреди Петър и Асен. Констанца е много по-интересна от Бургас, например. Катедрали, паметници. Овидий е живял там. Плиний Стари също.
  Фолклорната им музика е значително по-мелодична от нашата.

  За Албания кво? На Адриатика са. Това стига. Конякът им е екстра.

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "Варненски":

  "...бума на частно строителство държавата не е вложила и лев в инфраструктура!"... когато това "частно" строителство започне да плаща данъци, когато се съберат достатъчно средства от тези данъци, ЧАСТ ОТ ТЯХ ще отидат за инфраструктура.... дотогава......

 9. 9 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#7] от "brasnarq":

  Сега остава и лайната да им изпапкаш и няма да имаш цена.

 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До Добрич-напълно съм съгласен с тебе за Румъния!Тя може да има шанс за планински туризъм или културен(Карпатите,Букурещ),но за морски няма шанс!Просто крайбрежието на Северна Добруджа е много по-хълмисто,плажовете по-къси,а водата наистина е забелжимо по-студена,и мръсна(по близо са до делтата на Дунав,а и има плавателен канал,който излива също дунавска вода при Мангалия,ако не се лъжа).Констанца има хубави сгради,но зле поддържани,и като цяло изглежда доста сива!Да не говорим за "странната регулация на трафика"!Варна е много по-хубав град!да не говорим за курортите по северното черноморие на България!Никой от Румънските такива(може би без Мамая),не може да се сравнява с нашите!То румънците отдавна са го разбрали и буквално"пълнят" курортите около Варна.

 11. 11 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Само някой, който никога не е ходил в Румъния или пък има странно възприятие за красивото може да коментира, че там е по-хубаво от България. По-сиво, по-скъпо, по-лошо обслужване, тарикатски номера от рода на "не ми дадохте 20 леи, а 10". Да, имат старинни сгради, но ако такива има и в Сърбия примерно, пък затам никой не говори.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  За да не бъда едностранчив, ще кажа че румънците имат нещо което ние го нямаме - мита за Дракула, около който е създадена цяла туристическа индустрия. И който е много популярен отвъд океана и в Западна Европа. Съгласен съм, че природата на Карпатите е много красива. Но в останалото трябва много да се потрудят!!!

 13. 13 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  На бедните и смотаните това им остава - да мечтаят. Ако имаха амбиции нямаше да са на това дереже.
  Албания е изостанала с десетилетия дори от България и е смешно да се чете за плановете им. Отворете Google maps и им разгледайте курорта Саранда. Както казва dobrich, знае се кои ходят в Албания. Официално Албания има 5.3 чуждестранни туристи на 1000 за година, Румъния - 132.4, България - 400. А иначе ще е много удобно на албанските джебчии чужденците да им идват на крак.
  Туризъм във вътрешността на страната, каквито сметки си правят румънците, изисква много добри пътища. Който е пътувал през Румъния знае.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#10] от "yanne":

  За съжаление на много добруджанци, чиито предци са от Северна Добруджа, там природата на места е грозно замърсявана в миналото. Липсват дървета, с които е изобилна България. И както казва Слаш там е прието сервитьорите да изразяват несъгласие с оставения бакшиш. Това го казват и румънските туристи при нас. Румънската национална кухня не е от най добрите! И не се понася от всички, за разлика от нашата. Но все пак румънските пътища са по добри от нашите!.... В Албания все още има проблем със сигурноста на туристите. Познат турчин ходи там да проучва инвестиция и ми каза, че имал чувството че всеки момент ще го ограбят....Само защото бил облечен в костюм!?..........

 15. 15 Профил на Georgi Velichkov
  Georgi Velichkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За морският туризъм румънците са ощетени и самият факт че идват в такива големи количества у нас би трябвало да говори къде е по-добре. Албания обаче може и да не е скоро, но след 10-15-20 ще е една много прилична туристическа дестинация и не за друго, ами защото са много по-облагодетелствани природно - Черно Море е трудно да се сравнява със Средизменоморието.

 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "bzzzzz":

  Като цяло Адриатика е красива но не и албанската част. Далмация е красиво, Черна гора е интересно, но на юг от Бар става отвратително. Равно и пясъка е черен. Обърни внимание че гърците нямат курорти близо до Албания.
  Дори албанците от Македония ходят в Турция и минават през Гърция. Бивша Югославия построи магистрали и сега македонците си имат. От Скопие до турските курорти е по-бързо отколкото от София.

 17. 17 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  и за мен Румъния е малко непонятна - супер младежкото място Вама Вече например е едно село на километър от България - много млади хора, кръчми, квартирки и т.н., но извън това си е село, не курорт. Може би в това му е чара, ако си отишъл там заради пиене и мацки - има в изобилие, и не скъпи. Друго няма.
  Албания може да е директен конкурент на Черна гора, но след 20 години - много хляб има да ядат шиптарите.
  Нашите туристически красоти, курорти и т.н. следва да гледат внимателно какво става в региона и да се развиват адекватно - директни конкуренти на България са Гърция, Турция и Хърватска, с тях си струва да се сравняваме.

  low riders team
 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До Добрич:Аз съм роден в Добрич.А по бащина линия,рода ми е от Северна Добруджа(Бабадаг).Румънцит савсем нарочно са оставили Добруджа неразвита,за да я асимилират по-добре!Имам роднини в Констанца,но почти не говорят български.Е история!А за инфраструктурата си прав!Поне съм обнадежден,че сега се прави нещо и за това!Преди месец ходих в посока Тервел и се изненадах,че правят доста сериозена ремонт,и то както трябва!Но инфраструктурата около Балчик е отчайваща!Мисля,че преди седмица или 2 имаше точно среща с Бойко Борисов ,и се надявам поне от еврофондовете да се усвоят за тези пътища!

 19. 19 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#8] от "Коки":
  "когато това "частно" строителство започне да плаща данъци"

  Дори и сега при 40-50% сив сектор туризма дава 10% от БВП-то ни. А едва ли в районите които са с най-активен дял има вложен и 1%! В крайна сметка кой у нас си плаща чинно данъците, че да кажем "О'К, ти плащаш и ние ще ти построим шосе"?! Ако един отрасъл се обявява за приоритетен за една икономика е нормално да се подпомага от държавата. Като се започне от нормативната уредба и се стигне до елементарния ремонт на шосетата. Не знам дали сте ходили северно от Каварна, но там шосето не е пипано от години. До скоро пътя преди Дуранкулак изглеждаше като че да е най-дивата провинция на света. Последно уж щяха да го ремонтират но май пак спряха парите!

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:35 на 18/08/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още малко инфо: допреди няколко години румънците ходиха на изложения с черноморските си курорти и всички им се гавриха. Въпросния мастър план за който се говори в статията е доизменен от правителството. Когато консултантите го писаха им казаха, че нямат никакъв шанс да развият морски туризъм, защото хотелите им са комунистически, бреговете лоши, а в района има много добри дестинации. Те им препоръчаха да рекламират черноморски курорти единствено в Молдова където има сантименти към тях и някои други от по- бедните съветски републики. Правителството обаче остави морските курорти в плана за да не ядосат местните по морето, но истината е че въобще не ги ебават. Карпатите е друга бира. В момента те се превръщат в модерна дестинация за евтин ски туризъм, имат 7 курорта като в 5 от тях пистите са съпоставими а някои дори по-добри от българските. НАшите хотелиери вече взеха се плашат от румънците. В Карпатите обаче все още нямат достатъчно добри хотели, но малко по малко откриват всяка година. Карпатите ще тръгнат определено. Колкото до Албания: много ги подценявате, а в най скоро време ще се превърнат в много модерна дестинация. Вече големите туроператори в Европа ги дебнат, направиха някои хотели макар и с мръсни мутренски пари, остава им да развият т.нар. туристическа инфраструктура- заведения, атракции и т.н. Аз лично очаквам скоро да претърпят такова бурно развитие като Черна гора- за който не помни преди няколко години и тях ги свързваха основно с престъпност и всички бяха убедени, че няма да имат туризъм ама после откриха и друга неща в тая държава. Ако някои е ходил скоро в Албания ще остане много приятно изненадан колко бързо се променя и развива.

 22. 22 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "Варненски":

  С това мнение съм напълно съгласен. Аз също работя в туризма и знам много добре, че при добра инфраструктура можем буквално да го удвоим. Държавата обаче само иска да лапа. Шефа сто пъти го е казвал и на министри- ще ви дам една стая през целия сезон във всички хотели да стои по един данъчен ама искам ми оправиш пътищата наоколо. Никой не ебава обаче. Реалния дял на туризма в БВП е близо 20 на сто защото той храни много други сектори: транспорт, доставчици, ресторанти, магазини, имоти, строителство, мебели ...

 23. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Албания ли?!!!!
  Нямате представа за какво говорите!
  Там като се разхождате из Тирана и се чувствате с 4 ръце в джобовете.
  Не си игарйте с албанците.Теса боклуци от класа.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 24. 24 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  "Страната (Румъния) също официално обяви, че има амбиции да увеличи силно броя на чуждестранните туристи и да превърне туризма в основен сектор на икономиката"

  Страната, която произвежда Логан и привлече толкова много инвестиции разчита и акцентира върху туризма !!!!!!!!
  А ние ще строим петролопроводи, АЕЦ, и не зная още какви глупости!
  Съгласявам се с Б.Д. - шибан, тъп народ, и още по-тъпи столичани!

 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...от Мангалия идва и популярното у нас прозвище "мангал"... друго нищо няма, всичко е смляно от комунистическата мелница още преди...лошото е, че се прочуха като "революционери", като си опукаха чаушеско, щото там службите объркаха сценария... и трябваше да се поправят, но това остана скрито...

 26. 26 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... за албанците по-има вероятност... въпеки, че парите са им малко, но разбират от дюлгерство и не строят урголешки като нас изпипват си инфраструктурата... качеството също, може и да е по-бавно но е по-добро...там нямаше КОМУНИСТИ-ЛИЦЕМЕРИ, а диктатура и хората са дисциплинирани макар и бедни...

 27. 27 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Румъния е много прекрасно място, особено Трансилвания и Молдова. Влашката равнина е много индустриализирана, пълна с цигани и замърсена, но пък Букурещ е истинско удоволствие, въпреки несъвършенствата си, прекрасен град - самите румънци много мрънкат, защото го знаят и още по-прекрасен, но въпреки това е впечатляващ и приятен за окото (изключая трафика). А Албания е една перла, самите албанци страшно милеят за страната си, трябва им време, пари и култура, да си я направят подобна на Черна гора. Но вече не си хвърлят боклука на плажовете, защото са разбрали какво притежават! Да се вземем ние в ръце, защото лицето на страната - столицата й, в нашия случай е като осран задник (без извинение)

 28. 28 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За да се оправи българският туризъм трябва да се спре застрояването. Не може всеки руснак да има квартира на Солнечный берег. Иска се промяна в дъравната политика към туризма, от която да има много ревящи гърла - но спиране на строителството. Не бетон, а природа! И в София същото!

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:58 на 11/05/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Любопитно

  QUOTE: "албанското правителство ще заложи на развитие на инфраструктурата, най-вече в крайбрежните зони, както и на атракциите. През последните пет години Тирана успя да подобри пътната и летищната инфраструктура, като в момента целта е да бъдат привлечени повече превозвачи до страната.

  Програмата за рехабилитацията на трасетата в страната също ще бъде развивана, сочи планът на местното правителство. Отделно от това страната ще отпусне средства за подобряване на крайбрежните алеи в курортите и др."

  Абе тея луди ли са?! Що не вземат да си треснат два три АЕЦ-а за по 7-8млрд. евра парчето и още 5-6 петролопровода, па да си оправят икономиката... Нямат ли си президент-цоциалист, дето да си има съветници, които да му кажат как се прави държава?!!?

  Сбъркани албанци... инфраструктура ще ми правят, алеи край моренцето, рехабилитация на пътищата, летищна инфраструктура... СБЪРКАНИ са горките!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 31. 31 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  пълни глупости, просто празни пожелания и стъкмена статистика, кой ще ти се навре в дупката Албания - раят на престъпността?

  twitter.com/voxybg
 32. 32 Профил на Georgi Velichkov
  Georgi Velichkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "NK":

  Всъщност коментара ти може и да е саркастичен, ама съм чувал че в Албания и до ден днешен си имат режим на тока ( не че ние нямахме по едно време миналата седмица де )

  До коментар [#31] от "voxy":

  Точно това си мислят и повечето европейци и за нас

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#29] от "Ден":

  Знам, даже минах през април т.г. през Сибиу/Херманщат, град в Трансилвания, на български Седмиградско....Никого не подценявам!!!

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:58 на 11/05/2011 от неговия автор.

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ден":

  Така си е, безспорно!!! Но темата е:
  Албания и Румъния с амбиция да станат новите туристически перли в региона

 36. 36 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Между Хърватия и Албания пък е Черна гора, където един град се надява да стане конкуренция на Сен Тропе и Монте Карло:

  "Montenegro Reaches for Respectability With Port"
  http://www.nytimes.com/2010/08/19/business/global/19montenegro.html

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK