Финансовият сектор в лондонското Сити започва да създава повече работни места

Финансовият сектор в лондонското Сити започва да създава повече работни места

© Associated PressБроят на незаетите работни места във финансовата сфера в Лондон се увеличава, като това показва, че компаниите започват да наемат повече персонал, заяви Андрю Еванс, управляващ директор на фирмата за наемане на персонал "Морган Макинли", пред агенция "Блумбърг".


В лондонското Сити свободните места във финансовите институции се повишиха от 5645 за юни до 6048 за юли, като това е ръст от 7% на месечна база. През юли броят на хората, които си търсят работа, е намалял с 16%, се посочва в изследването на "Макинли". По време на кризата повечето компании предприеха оптимизация на разходите си, която обикновено включва и съкращаване на служители.


Увеличението на създадените работни места е "добър индикатор, че компаниите продължават да наемат хора, въпреки че се очакват колебания на този показател до края на годината", заяви Еванс.
Лондонският клон на британската инвестиционна банка Barclays е наел 3600 души през последните 12 месеца, а швейцарската Credit Suisse - 1800, докато Royal Bank of Scotland – 1100 души. Изследването обаче показва спад от 3% на средната работна заплата, която през юли пада на 80 573 долара годишно.


Инвестиционните банки обаче може да започнат пак да съкращават работни места, ако забавянето на растежа на приходите, което се наблюдава от началото на годината, продължи, заяви Джон Пърсел, управляващ директор на изследователската компания Purcell & Co. в Лондон.


На 11 август Credit Suisse и Barclays обявиха, че планират да съкратят работни места в своите звена за търговия с акции. Според източници от Barclays банката ще назначава нови служители само в областите, в които има растеж.


Британската банка отчете по-рано този месец спад от 40% на печалбата от търговията с книжа и стоки за първото полугодие. Валутните и стандартните операции на банката са допринесли най-големи приходи. Тази тенденция се отчита и от повечето големи инвестиционни банки от Deutsche Bank до Goldman Sachs Group, допълва "Блумбърг".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK