С 40 млрд. долара BHP Billiton иска да е лидер в производството на торове

Минната компания отправи враждебна оферта за придобиване на "Поташ"

С 40 млрд. долара BHP Billiton иска да е лидер в производството на торове

© Bloomberg
Анализатори очакват още по-голяма сума по сделката

Минният гигант "Би Ейч Пи Билитън" (BHP Billiton) отправи враждебна оферта за придобиване на канадския производител на торове "Поташ" (Potash Corp), предаде агенция "Ройтерс". Това се случи, след като бордът на компанията отказа оферта, която я оценява на 39 млрд. долара.


"Би Ейч Пи Билитън" заяви, че ще отправи офертата директно към акционерите на "Поташ". Във вторник бордът на канадското дружество определи цената от 130 долара на акция като прекалено ниска.
Ръководството на "Поташ" се подготви за враждебната оферта, като наложи ограничение, което не позволява на един акционер да притежава повече от 20% от капитала.


Подобно "отровно хапче" обаче може да не постигне желания ефект в Канада, коментират анализатори. Възможно е купувачът (в случая "Би Ейч Пи Билитън") да лобира пред регулаторния орган на страната, който да наложи на борда на "Поташ" да премахне наложеното ограничение.


Англо-австралийската минна група желае да се превърне в най-големия производител на торове в свят, чието оцеляване зависи от все по-голямо количество земеделска продукция. Освен това очакванията са търсенето на суровини от страна на Китай и други развиващи се икономики да продължи да се увеличава.


"Твърдо сме убедени, че акционерите на "Поташ" ще одобрят офертата ни, която е с 32% по-висока от средната цена на акциите за последните 30 дни. Ето защо решихме да се обърнем директно към тях", коментира председателят на борда на на "Би Ейч Пи Билитън" Жак Насер.


Преди вчерашната оферта акциите на "Би Ейч Пи Билитън" загубиха 4.4% от стойността си, достигайки до 38.42 австралийски долара. Застраховките срещу фалит на дружеството се повишиха поради очаквания, че компанията може да увеличи офертата си, за да спечели акционерите на "Поташ".


От другата страна книжата на канадската група поскъпнаха с цели 28% до 143.17 долара за брой във вторник. Това е с около 10 долара над предложената оферта за придобиване, но далеч от рекордната цена от 241 долара за брой, достигната през 2008 г.


"Всички са на мнение, че "Би Ейч Пи Билитън" ще трябва да плати повече", коментира Том Елиът, управляващ директор на хедж фонда MM&E Capital. Според някои анализатори офертата трябва да се увеличи до 146 долара за акция.


Въпреки очакванията за по-висока цена обаче банкери и инвеститори коментират, че няма други потенциални купувачи на "Поташ". Това означава, че канадската компания не може да вдигне офертата прекалено много. "Това е една огромна сделка за придобиване и няма много компании, които могат да се справят с нея", коментира Рохан Уолш, инвестиционен директор на фонда "Карара кепитъл".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK