Производствените цени на зеленчуците падат

Производствените цени на зеленчуците падат

© Красимир Юскеселиев



Производствените цени в земеделието през второто тримесечие са се понижили с 9.8% през второто тримесечие спрямо година по-рано. В животновъдството обаче няма промяна. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Намаление е отчетено при зърнените култури - с 9.6%, техническите култури - с 10.5%, зеленчуците и плодовете - с 9.8%, и живите животни - с 1.9%.


По-ниски са цените на меката пшеница - с 9.3%, царевицата - с 1.6%, ориза - с 19.3%, ечемика - с 20.8%, слънчогледа - с 8.6%, картофите - с 13.3%, доматите и краставиците, оранжерийни - с 6.7%, говедата - с 5.6%, телетата - с 0.2%, пилетата - с 5.7%, и яйцата - с 9.2%. Увеличение на цените има при фасула, зърното, зелето, зрелия кромид лук, ягодите, свинете, агнетата и кравето мляко, посочват още от НСИ.


Като цяло обаче има понижение и в разходите, които земеделците и фермерите правят, за да отглеждат продукцията. Индексът на цените на средствата за производство, влагани в селското стопанство за второто тримесечие на 2010 г., е с 1.7% под равнището на същото тримесечие на 2009 г.


По-ниски са цените на минералните торове - с 16.0%, електроенергията - с 3.1%, ветеринарномедицинските продукти - с 1.2%, и препаратите за растителна защита - с 0.6%. Нарастват цените обаче на посевния и посадъчния материал и на фуражите съответно с 2.2 и 0.9%.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ivanini
    ivanini
    Рейтинг: Неутрално

    дори и да пада себестойността на зеленчуците, това не означава, че крайния потребител ще плаща по - малко, поне за България е така, просто мафията на прекупвачите е ужасно силна





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK