Гърция си взе трима съветници за банковата приватизация

Дойче банк, "Креди Суис" и "Морган Стенли" ще консултират продажбата на държавните банки

Гърция е определила три международни банки като консултанти, които да проведат финансов и правен анализ (due diligence) и да направят препоръки за приватизацията и сливанията на контролираните от държавата банки. Това е казал пред "Дау Джоунс" източник, директно участващ в събитията. "Гърция ще ползва услугите на немската Дойче банк, швейцарската "Креди Суис" и американската "Морган Стенли" като съветници, които да направят финансов и правен анализ в банките, които са собственост на държавата, и също така да дават съвети по отношение на подадени оферти за покупка на държавно контролираните банки", е заявил източникът пред "Дау Джоунс".


През юли Банка Пиреос (собственик на Банка Пиреос България) направи комбинирана оферта от 701 млн. евро за държаните дялове в АТЕбанк и Хеленик Постбанк. Анализатори посочват, че е малко вероятно офертата на "Пиреос" да получи одобрение, тъй като пакетът акции на държавата от 77.3% в АТЕбанк е подценен, докато останалата част от офертата за 33.04% от Хеленик Постбанк е доста реалистична, посочва "Дау Джоунс".


Но именно АТЕбанк беше една от шестте гръцки банки, които бяха подложени на стрес тестовете в ЕС и не го издържаха. Финансовото министерство предварително беше заявило, че ще участва в каквото и да е увеличение на капитала на банката, за да подкрепи капиталовата й база, докато държавата е мажоритарен собственик. Финансовият министър Георгиос Папаконстантину нееднократно изрази мнение, че фрагментираният банков сектор в Гърция се нуждае от консолидация.
Гръцката централна банка също посочи, дори и в официалния си редовен доклад за финансовата стабилност, че местните банки е добре да се сливат или силни чужди банки да навлязат на пазара в Гърция. От институцията обясниха, че гръцките банки трябва да натрупат достатъчно капитал, да съкратят разходите и да подобрят перспективите си за достъп до ликвидност от пазарите, тъй като в момента зависят от финансирането от ЕЦБ.


Информацията и спекулациите около консолидации и придобивания на гръцкия банков пазар зачестиха още в началото на това лято, като станаха особено активни преди обявяването на резултатите от стрес тестовете на 91 банки в ЕС. Най-често спряганите имена в различни варианти на покупко-продажби и сливания са тези на четирите най-големи банки в страната - Национална банка на Гърция (NBG, собственик на ОББ у нас), И Еф Джи Юробанк (собственик на Пощенска банка тук), Алфа банка (има клон в България), Банка Пиреос.


Един от често споменаваните варианти е за сливане на първите две. В последно време обаче има контратеза, според която NBG и Юробанк не биха се обединили заради опасността от активни действия на банковия синдикат в Гърция, който е един от най-силните, срещу съкращения. Едно обединение между двете най-големи банки би довело до съкращение на поне 1/3 от служителите, посочват запознати.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Гърция защо не е определила като консултант и Левон Хампарцумян - бизнес личност на годината и други знайни и незнайни строители на съвременна България, които като съветници, да направят финансов и правен анализ в банките.Чудно, чудно …

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK