Ирландската Allied Irish продава дела си от 49.9% в БАКБ

AIB плати 216 млн. евро за дела си в БАКБ преди две години

© Красимир Юскеселиев

AIB плати 216 млн. евро за дела си в БАКБ преди две годиниИрландската AIB, която държи 49.9% от капитала на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), търси купувач за дела си в българската кредитна институция. Това пише в свой материал ирландският седмичник Sunday Business Post, като се позовава на потвърждение от самата ирландска компания.


Информацията се потвърждава и от финансовия отчет на AIB за полугодието, от който става ясно, че ирландските собственици ще се опитат да продадат акциите си в българската компания най-късно до март следващата година наред с участията си в още няколко свои подразделения - AIB Group (UK), BZWBK and M&T Bank Corporation. Възможна цена на сделката не се споменава.


Причината според изданието е спадът на акциите на БАКБ. Пазарната стойност на дела на ирландската банка в българската компания се е стопил до 35 млн. евро, при положение че тя плати 216 млн. евро за акциите в средата на 2008 г. Това правеше по 67 лв. за акция. Днес при затварянето на борсовата сесия цената на книжата беше 10.8 лв. за акция.
Ирландският седмичник припомня финансовите резултати на БАКБ за полугодието - 1.9 млн. евро печалба спрямо 12.1 млн. евро за същия период на миналата година. Българската кредитна институция има голяма експозиция на българския пазар на имоти - над 90% от кредитния й портфейл е обезпечен именно с такива активи.