Кризата засилва натиска върху гръцките банки за сливания

Кризата засилва натиска върху гръцките банки за сливания

© ReutersНатискът върху гръцките банки за консолидация се засилва, заради очакванията на анализатори да отчетат лоши резултати и за второто тримесечие на годината, пише "Блумбърг".


NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank трябва да съобщят резултатите си през тази седмица. По оценките на анализатори кредиторите могат да отчетат 60% спад в приходите. И четирите банки бяха няколкократно призовавани да обмислят варианти за партньорство както от финансовия министър на страната Георгиос Папаконстантину, така и от управителя на централния трезор Георгиос Провопулос.


"Докато консолидацията не решава проблемите с ликвидността, лошите кредити и дълговите проблеми на гръцките банки, тя може да намали конкуренцията сред депозитните продукти и да доведе до съкращения на разходите", коментира пред "Блумбърг" Павел Ужко, анализатор в Macquarie Research в Лондон.
Спекулациите за сливания в сектора се засилиха след като миналия месец Piraeus предложи да изкупи държавния дял в по-малките Hellenic Postbank и ATEbank. Последната беше и единствената гръцка банка, провалила се на европейските стрес тестове.


"Малко вероятно е чужди банки да проявят интерес към придобиване на гръцки кредитор в момента, заради несигурността около дълговите им проблеми и натискът върху печалбите им", заяви още Ужко.


Според проучване на "Блумбърг" сред анализатори, NBG може да отчете 72% спад в печалбата през второто тримесечие до 109. 7 млн. евро., сравнено с година по-рано. За Eurobank тяхната прогноза е печалба от 30.7 млн. евро, което с 62% по-малко на годишна база, а за Alpha свиване от 74% до 33.3 млн. евро.


В момента гръцките кредитори са принудени да разчитат предимно на финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ), пише още "Блумбърг". "Тази им зависимост, както и влошаващите се портфейли вероятно ще доведе до сливания и капиталови инжекции", посочи в свой доклад по-рано през месеца Алекзандър Къртсис, анализатор в UBS в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK