"Блумбърг": Натискът за консолидация на гръцките банки се усилва

Водещите представители на сектора трябва да публикуват отчетите си тази седмица


Очакване приходите да паднат с 60%

Натискът за консолидация в гръцкия банков сектор се засилват, заради очакванията на анализатори в него да бъдат отчетат лоши резултати и за второто тримесечие на годината, пише "Блумбърг". NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank (всички са представени в България със свои дъщерни дружества или клонове) трябва да публикуват резултатите си за периода през тази седмица.


По оценките на анализатори те може да отчетат 60% спад в приходите. И четирите банки бяха неколкократно призовани да обмислят варианти за партньорства както от финансовия министър на страната Георгиос Папаконстантину, така и от управителя на централната банка Георгиос Провопулос.
"Ако консолидацията не решава проблемите с ликвидността, лошите кредити и дълговите проблеми на гръцките банки, то поне може да намали конкуренцията сред депозитните продукти и да доведе до съкращения на разходите", коментира пред "Блумбърг" Павел Ужко, анализатор в Macquarie Research в Лондон.


Спекулациите за сливания в сектора се засилиха след като миналия месец Piraeus предложи да изкупи държавния дял в по-малките Hellenic Postbank и ATEbank. Последната беше и единствената гръцка банка, провалила се на европейските стрес тестове.


"Малко вероятно е чужди банки да проявят интерес към придобиване на гръцки кредитор в момента, заради несигурността около дълговите им проблеми и натискът върху печалбите им", заяви още Ужко.


Според проучване на "Блумбърг" сред анализатори, NBG може да отчете 72% спад в печалбата през второто тримесечие до 109. 7 млн. евро., сравнено с година по-рано. За Eurobank тяхната прогноза е печалба от 30.7 млн. евро, което с 62% по-малко на годишна база, а за Alpha свиване от 74% до 33.3 млн. евро.


В момента гръцките банки са принудени да разчитат предимно на финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ), пише още "Блумбърг". "Тази им зависимост, както и влошаващите се портфейли вероятно ще доведе до сливания и капиталови инжекции", посочи в свой доклад по-рано през месеца Алекзандър Къртсис, анализатор в UBS в Лондон.


В края на миналата седмица стана ясно, че Гърция е определила три международни банки като консултанти, които да проведат финансов и правен анализ (due diligence) и да направят препоръки за приватизацията и сливанията на контролираните от държавата банки.


Гърция ще ползва услугите на немската Дойче банк, швейцарската "Креди Суис" и американската "Морган Стенли" като съветници, които да направят финансов и правен анализ в банките, които са собственост на държавата, и също така да дават съвети по отношение на подадени оферти за покупка на държавно контролираните банки, по информация на "Дау Джоунс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK