"Стандарт енд пуърс" повиши рейтинга на София до инвестиционен ВВВ-

Една от трите големи международни рейтингови агенции - "Стандарт енд пуърс" (Standard & Poor's), повиши дъргосрочния кредитен рейтинг на София от BB+ до инвестиционния ВВВ- със стабилна перспектива. Това информираха от компанията днес.


"Повишаването на оценката за българската столица отразява сравнително доброто състояние на бюджета на общината в условията на продължаващата икономическа криза и очакванията ни, че отпуснатите средства от ЕС ще помогнат на града да довърши инфраструктурните си проекти при забавяне на темпа на прираст на задълженията му", заявява в съобщението анализаторът Феликс Ежгел.


От агенцията припомнят, че София е административен, финансов и търговски център на България, радва се на силна подкрепа от страна на държавата, стабилно състояние на бюджета си, задълженията й са ниски, а ликвидността й - способността да посреща всекидневните си плащания, е висока.
Това, което пречи за по-нататъшно подобрение на оценката, е все още недостатъчната предвидимост по отношение на финансите на София, необходимостта от изразходването на значителни суми по спешни инфраструктурни проекти, перспективите за слаб икономически растеж на страната през периода 2010-2012 г. и големите задължения на столичния транспорт и компаниите за комунални услуги с общинско участие.


Стабилната перспектива се обяснява с бавното, но стабилно възстановяване на икономиката, което в комбинация със способността на общината да контролира разходите си и да усвоява средствата от европейския и държавния бюджет, ще помогне на града да заличи дефицита, който ще се натрупа заради предстоящите капиталови разходи. 


От "Стандарт енд пуърс" информират също, че ще предприемат ново увеличение на рейтинга на София, ако общината успее да подобри изпълнението на бюджета си по-бързо от очакванията на експертите на агенцията и финансовото състояние на "Топлофикация - София"  се подобри.


Намаляване на оценката ще има, ако кризата в България продължи и през следващата година, предупреждават в същото време от рейтинговата агенция. Последното според тях ще се отрази на приходите и състоянието на бюджета на столицата. Риск има и ако средствата от ЕС бъдат блокирани, посочват в заключение от "Стандарт енд пуърс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK