Сблъсък на интереси

Конфликтът на интереси не е пощадил и облигациите – често се случва компанията да е теглила кредит от банка, която после й става довереник. След като се появят финансовите трудности и компанията не може да си погасява дълговете, се стига до момента, в който банката трябва да гони едновременно своя интерес – плащането на кредита, и този на облигационерите, които също си искат парите.


"Банката не може да е прекалено остра, защото ще си изгуби клиента", обяснява Иво Захариев, портфолио мениджър в "ДСК Родина". Според банкер, който не пожела да бъде цитиран, облигационерите трябва да имат предвид това още в самото начало – още на първото им общо събрание се предлага банка довереник и те имат избор дали да я одобрят, след като вече знаят от проспекта дали тя е кредитор на дружеството.


Формално конфликт на интереси няма – по закон банката не трябва да е довереник на повече от една емисия от една и съща компания и не трябва да я контролира пряко или непряко.
Отделно от това друг неуреден казус в закона е и във връзка с възнагражденията на банката довереник. Според закона компанията, издала облигациите, се задължава да плаща на банката довереник възнаграждение за това, че тя го следи и контролира. Когато престане да превежда пари за лихва и главница, е обяснимо, че ще спре и възнаграждението към банката, която от този момент трябва да осъществява контрол без заплащане.


"Банката  може да се позове на договора си с емитента и да прекрати  контролните дейности, но засега те (банките довереници, бел.ред.) изпълняват задълженията си вероятно защото облигационери са големи институционални клиенти и проявяват разбиране", коментира Мирослав Маринов, финансов директор на ПОК "Доверие".


Същото е и със застрахователите – редовна практика е застрахователят на облигациите да е свързан по един или друг начин с емитента. При проблем с изплащането на дълга това поражда верижна реакция, която може да разклати цялата група.


Ако при някои емисии връзката е косвена, при други е повече от пряка. Например тя е повече такава между "Евролийз ауто" и застрахователя на облигационната им емисия "Евроинс".И двете компании са част от групата на "Еврохолд България".


Близка връзка може да се намери при "Ти Би Ай Кредит" и застрахователя на емисията им "Булстрад". Двете компании имат общ акционер ("Кардан" чрез TBIF Financial Service), макар в застрахователя той да има само миноритарно участие.


Затова и изпълнителният директор на "Булстрад" Румен Янчев коментира за "Дневник", че не вижда конфликт на интереси в този случай, защото по закон това е позволено. Той подчерта, че основният акционер в застрахователя е австрийската "Виена иншурънс груп", докато "Ти Би Ай Кредит" е собственост на контролираното от "Кардан" TBIF Financial Service. 

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Веселин Иванов
    Веселин Иванов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Тези защо дават акъли на някога - не, че някой ги слуша или пита. Сами да видят за какво похарчиха парите на хората, какви боклуци накупиха, че и заплати вземаха за това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK