Продажбите на "Неохим" продължават да растат


Компанията още не работи на пълни мощности 

Двоен ръст на продадената продукция и повече производство – това показва консолидираният отчет на торовия завод "Неохим" за първото полугодие. Компанията е увеличила общите си продажби с 62% до 90.9 млн. лв.


Много силен е спадът в приходите от продажби на стоки и услуги, но той изцяло се компенсира с постъпленията от продукция, които надминават 88 млн. лв. Отделно от това са се увеличили повече от два пъти положителните разлики от промяна на валутни курсове.
Така загубата за полугодието вече е 3.17 млн. лв. при близо 8 млн. лв. година по-рано. Увеличените разходи за материали – повече от двойно до 66.2 млн. лв., заедно с повечето пари за външни услуги са знак за по-голямо производство в дружеството.


В доклада за дейността се посочва, че през второто тримесечие компанията не е успяла да натовари максимално производствените си мощности. Според ръководството на "Неохим" засушаването и последвалите наводнения през тази година са повлияли зле върху покупателната способност на селскостопанските производители.


През първото полугодие на миналата година лошо влияние оказа газовата криза през януари, която принуди завода да работи на минимални мощности.


Отчетът показва и 9 на сто намаление на разходите за заплати. Силно намалява балансовата стойност на продадените активи, в които не влиза продукцията, както и на запасите от продукция. Общите разходи за дейността са се повишили с 48% до 97.2 млн. лв.


Почти без промяна остават дългосрочните задължения на торовия завод – 14.7 млн. лв. От тях 6.2 млн. лв. са по банкови кредити, отделно компанията има 15.8 млн. лв. краткосрочен дълг по такива заеми. Той обаче е с 4.5 млн. лв. по-малко, отколкото е бил към юни миналата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK