Зам.-директор на митниците напуска, шефът на митническото разузнаване - обратно в Русе

Красимир Николов

© Красимир Юскеселиев

Красимир НиколовТри сериозни рокади по върховете на агенция "Митници" бяха обявени в петък. Зам.-директорът на агенцията Красимир Николов напуска, шефът на "Митническо разузнаване и разследване" Веселин Георгиев се връща обратно в Русе като зам.-директор на местната митница, а шефът на инспектората Спас Шопов е освободен от длъжност с мотива, че цялата структура преминава към финансовото министерство.


Николов бе единственият от предишните зам.-шефове на митницата, който остана на поста си и след идването на Танов. Сегашният директор на агенцията на няколко пъти публично защити заместника си от обвиненията, които се появиха за него с обяснението, че дейността на Николов е проверявана и нищо не е открито.


Името на Веселин Георгиев се появи в началото на юни след акция на МВР в югозападната митница, която според полицията е разкрила схема за събиране на подкупи. В. Стандарт написа, че парите от подкупите не отивали при Ваньо Танов, а "при друг човек, на име Веско. Той бил шеф на отдела за митническото разузнаване. Връзката с Танов била, че този Веско, преди да дойде в София, е работил в митница Русе".
Смените стават броени дни, след като премиерът Борисов, вътрешният министър Цветанов и финансовият министър Дянков се срещнаха с шефовете на трите най-големи винпрома в страната "Пещера", "Карнобат" и "Търговище". На нея е присъствал и шефът на Националната приходна агенция Красимир Стефанов, но не и Ваньо Танов. За срещата пръв съобщи в. "Труд", според когото алкохолните производители дали на премиера информация за подкупни митничари.


Според информация във в. "Стандарт" алкохолните производители поставили пред премиера проблемите си с наредбата на митниците за измерването на производството на акцизни стоки, която големите фирми оспорват в съда. Документът предвижда производителите на горива и алкохол да монтират измервателни уреди на производствените си мощности, които да са свързани онлайн със системата на митниците. Изготвянето на наредбата се ръководеше от Красимир Николов.


Първото заседание по делото във ВАС е насрочено за 9 септември. Според източници от Агенция "Митници" защитата на наредбата ще падне изцяло на плещите на агенцията, а Министерство на финансите не предвижда да изпрати свои експерти на заседанието.


Според официалното съобщение на Агенция "Митници" от петък Красимир Николов напуска системата от 30 август. Той е освободен със заповед на министъра на финансите Симеон Дянков по взаимно съгласие. Николов работи в митниците от 1989 г. От юни 2008 г. е зам.-директор на агенцията.


"През август м. г. поканих г-н Николов да остане в агенцията, тъй като ни предстояха тежки реформи и ни бе нужна неговата експертна помощ", коментира директорът на агенцията Ваньо Танов в официалното съобщение. "За това време със съвместни усилия свършихме много - успяхме да проведем реформата и до голяма степен да извършим необходимите законодателни промени. Решението на господин Николов да премине на друга работа е плод на желанието му за по-добра лична реализация", се казва още в информацията.


На този етап няма определен нов заместник-директор.


Източници от финансовото министерство коментираха, че смяната на Николов е била обмисляна в последните дни. Според една от версиите в министерството са снели доверието си от Красимир Николов.


Самият Николов отказа да коментира мотивите за оставката си. Потърсен от "Дневник" той заяви, че първо ще ползва отпуската си и ще отиде да лови риба.


До момента нищо от публикациите и намеците по адрес на Красимир Николов не е потвърдено. Сред прякорите, които му се приписват са "шперплата" и "алчния". На обвиненията, че е покровителствал канал за внос на шперплат (родил единия прякор) Танов отговори през пролетта, че Николов всъщност е разпоредил проверка на схемата, откъдето лъснала измамата. Беше опровергано и друго обвинение - че притежава вила в Гърция. Тя се оказа собственост на бивш зам.-директор на агенцията, освободен от Ваньо Танов. В същото време разсекретен доклад на инспектората на агенция "Митници" от 2006 г. показва куп нарушения на софийската митница по времето, когато неин шеф е Христо Кулишев, а мазестник му е Красимир Николов.


Промяната за Веселин Георгиев официално е обяснена с желанието му да се върне при семейството си в Русе. Георгиев е дългогодишен служител на Митница Русе и бе поканен в екипа на Ваньо Танов преди година, за да подпомогне възстановяването на структурата "Митническо разследване и разузнаване", както и да изгради Център за проследяване на акцизните стоки, се казва в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK