Банките в Европа ще имат нови насоки за стрес тестване

Банките в Европа ще имат нови насоки за стрес тестване

© Associated PressКомитетът на европейските банкови надзорни органи (CEBS) публикува нови насоки за провеждане на стрес тестове в системата месец след като проведеното изпитание показа, че на тестваните 91 банки не им достига общо 3.5 млрд. евро капитал.


"Ревизираните указания са направени възможно най-практично, а целта им е да се определят основите за ефективни стрес програми", посочва CEBS. Те трябва да бъдат въведени от институциите до края на тази година.


Според регулатора провежданите в пика на финансовата криза стрес тестове не са били достатъчно строги, банките не са ги използвали правилно за управление на риска, а на резултатите не е обръщано достатъчно внимание, пише агенция "Дау Джоунс". Новите насоки определят, че институциите трябва да подлагат на тест възможността си да се справят с по-дълги затруднения във финансовата система с поддържане на минимален капитал. Също така те трябва да обмислят как си взаимодействат различните видове риск и да провеждат тестовете както независимо сред отделните си бизнес единици и дъщерни поделения, така и колективно.
Указанията заменят тези от 2006 г. и са в резултат на публично обсъждане между декември 2009 г. и март 2010 г. В тях са заложени и предложения на Базелския комитет по банков надзор. Според говорител на CEBS, цитиран от агенция "Дау Джоунс", "промените са били взети предвид при стрес тестовете на европейските банки през юли".


Един от основните елементи в новия документ е т.нар. обратен стрес тест, пише "Файненшъл таймс". При него институциите предполагат, че са фалирали, и по обратен ред установяват слабостите и рисковете, които са довели до хипотетичния колапс. Комитетът не предлага единна методология за този стрес тест, но препоръчва на банките да го разработят като част от вътрешните си инструменти за управление на риска, допълва изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK