Инфлацията на производител отново се повишава

Цените, по които българските производители са реализирали своята продукция на вътрешния пазар, са се повишили с 9% през юли спрямо същия месeц на миналата година. Данните са на НСИ и показват производствената инфлация на вътрешния пазар, като през юни тя бе 5.6% на годишна база.


Общият индекс на цените на производител, който обхваща и цените на изнасяната продукция, пък се повишава с 10.2% спрямо миналия юли. Това означава, че експортно ориентираните компании получават по-добри цени при своите продажби, но разликата се свива и фирмите, които оперират само на територията на България, също постигат по-изгодни цени.


Също като на местния пазар компаниите осъществяват продажбите си при по-високи цени и при износа, след като през юни общият индекс отчете ръст от 8.2% на годишна базa. На месечна база (юли спрямо юни) обаче се наблюдават противоположни данни и производствената инфлация е по-висока на вътрешния пазар - 2.3%, а измерена по общия индекс е 0.6%.
Най-сериозно спрямо миналата година е увеличението на производствените цени на основни метали за вътрешния пазар - с 34.7%, на тютюневите изделия - с 8.2%, в кожарската индустрия - с 5.4%. За същия период НСИ отчита поевтиняване в производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.3%, в дървообработващата индустрия - с 4.4%, и в производството на храни - с 2 на сто.


Спрямо юни намаление на цените има в добивната промишленост - с 0.7%, и в преработващата промишленост - с 0.9%, а увеличение  - с 10.8% е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK