От утре потребителите ще могат да следят онлайн как се определя лихвата по кредита им

От утре потребителите ще могат да следят онлайн как се определя лихвата по кредита им

© ShutterstockДнес изтича крайният срок, в който банките трябва да публикуват на интернет страниците си референтния лихвен процент, използван за определяне на лихвите по кредитите за клиентите си, както и методологията, по която той се изчислява.


Промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК) бяха внесени с цел "повече прозрачност в сектора и по-голяма защита за кредитополучателите". Така от 1 септември те би трябвало де могат да следят в интернет как точно банките изчисляват лихвата, както по потребителските, така и по ипотечните кредити. Освен данните за методологията и стойностите на самия референтен лихвен процент кредиторите трябва да поддържат и хронология за него.


Ако банките не изпълняват тези изисквания на закона, те ще подлежат на санкции между 3000 и 8000 лв.. Въпреки че промените влизат официално в сила от утре, някои от банките вече са публикували информацията на сайтовете си. Други също съобщиха, че ще го направят в законово установения срок.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK