Започва преброяването на земеделските стопанства

Започва преброяването на земеделските стопанства

© Красимир ЮскеселиевОт днес започва преброяването на земеделските стопанства в страната, съобщиха от министерството на земеделието и храните. То се прави заради изискване на ЕС като целта е да се получи пълна информация за състоянието на сектора в страната. На база на нея пък ще се подготви позицията на България по Общата селскостопанска политика за новия програмен период от 2014 до 2020 г.  Кампанията ще продължи до 30 ноември.


От днес 3000 анкетьори започват посещенията в около 750 хил. стопанства от растениевъдството и животновъдния сектор. Те ще събират данни за формата на собствеността на земята, която се ползва, основните площи с култури и брой отглеждани животни, използваната земеделска техника, заетите лица в стопанството и др. Събраната информация няма юридическа стойност, ще се ползва само в обобщен вид и няма да се предоставя на данъчни или социални служби, обясняват от земеделското министерство.


Анкетьорите ще обхождат определени райони по график, който областните дирекции по земеделие ще предоставят на кметовете по места. Отделно от това ще бъдат дадени и имената на лицата, които ще посетят района, за да не се допускат нередности при събирането на информацията, обясняват от ведомството на Мирослав Найденов.
На преброяване подлежат стопанствата, които имат поне 3 дка обработваема земя, 5 дка ливади, 1 дка от овощни и зеленчукови култури, лозя и специализирани култури. Анкети ще трябва да попълват и фермите, в които се отглежда поне 1 крава, 2 говеда или 5 овце, кози и прасета.


ЕС събира данните за състоянието на земеделските стопанства на всеки 10 години, като целта е да се ползват за основата на разработването на различни политики, отпускането на субсидии и др. Последното преброяване в България е било през 2003 г., но след присъединяването на страната към ЕС се налага да бъде проведено ново, което е да бъде по съпоставими показатели с другите държави в общността. В края на миналата година парламентът гласува закон за преброяването на стопанствата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK