Регулаторът е одобрявал цените на НЕК без бизнес план

Още миналата година ДКЕВР открил, че дружеството измества инвестициите си от мрежата към нови мощности

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е одобрявала цените на Националната електрическа компания за пренос и доставки на ток, без преди това да одобрява бизнес плановете на компанията, тоест планираните от нея разходи, които влизат в тарифите. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Ангел Семерджиев във вторник.


Той обясни как още миналата година регулаторът е открил, че НЕК измества инвестиционната си програма от рехабилитация на мрежата към изграждане на нови мощности, но това не е одобрено от комисията, нито санкционирано от нея. Семерджиев не можа да обясни защо регулаторът е останал безучастен.


За пренасочването се заговори публично в края на юли, след като авария в мрежата на НЕК остави на тъмно морските курорти между Бургас и Варна. Тогава за пръв път шефът на регулатора каза, че вместо да модернизира мрежата си, компанията е влагала средства в проекти за нови мощности като хидровъзел "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".
Според агенция Mediapool през периода юли 2007 - юли 2009 г. ДКЕВР е одобрявала и вкарвала в цените на електроенергията инвестиции за поддръжка на мрежата високо напрежение, а НЕК е пренасочвала средствата за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".


Семерджиев не отговори на въпрос на "Дневник" дали ще санкционира НЕК, след като по лиценз компанията е длъжна да има одобрен бизнес план от ДКЕВР. Не стана ясно и защо комисията не е одобрявала плановете на дружеството. От последното решение на ДКЕВР, с което цените на производителите и НЕК бяха увеличени средно с малко над 8%, се вижда, че регулаторът е отчел бизнес плана на компанията, въпреки че не го е одобрил.


"Не е ясно на какво основание ДКЕВР е разрешавала на държавната компания да увеличава цените, при положение че не е одобрявала бизнес плана й", коментира пред "Дневник" енергиен експерт, пожелал анонимност.


Той припомни поговорката "Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава". През април премиерът Бойко Борисов използва същата поговорка, но по отношение на електроразпределителните дружества и ДКЕВР, развивайки тезата, че частните доставчици на ток са печелили на гърба на държавната НЕК.


Според други експерти в бранша, цитирани от Mediapool, проблемът е, че ДКЕВР въобще не е връщала становища по внесените инвестиционни и ремонтни планове - дали ги одобрява, отхвърля или трябва да се преработят. Регулаторът просто е орязвал разходи, за да натиска ръста на цените на тока.


От бившото ръководство на НЕК са заявили, че са предоставяли бизнес планове, които са били одобрени от принципала им - първо Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а после "Българския енергиен холдинг".


"Продължават проверките в НЕК, като целта ни е да разберем каква инвестиционна политика е водила компанията през последните три години и дали има нарушения", каза във вторник Семерджиев. Досега са завършили одитите на частните ЕРП. Основните нарушения, които регулаторът откри, бяха свързани с изнасяне на дейности на външни фирми, като според комисията не е спазен принципът разходите да бъдат минимизирани.


"Всички регулатори, не само нашият, нямат възражения срещу аутсорсването на дейности, но проблемът е, че изнесените услуги са дадени на свързани компании и не се знае дали е постигната оптимизация на разходите", повтори във вторник Семерджиев. Според него по този начин липсва прозрачност на ценообразуването.


Председателят на ДКЕВР каза още, че всяко от дружествата е получило доклада си и е внесло възражения в комисията. След като се разгледат, ще са готови и наказателните постановления за компаниите, каза Семерджиев и допълни, че това ще се случи най-вероятно до две седмици.ЕРП-та трябва да охраняват обектите си


В много случаи авариите по електрическата мрежа се дължат на кражби, констатира ДКЕВР. "Това е форсмажорно обстоятелство, но не значи, че оправдавам компаниите, защото те са длъжни да охраняват обектите си - имат пари за това", коментира Ангел Семерджиев. Думите му са по повод тежките аварии по морето, които оставиха без ток района между Бургас и Варна в края на юли. Все още продължава проучването по случая, за да се установи кой е виновен. По данни на НЕК първата тежка авария на електропреносната мрежа високо напрежение се дължи на техническа грешка, а втората - на опит за кражба. "Трябва да се подобри комуникацията между ЕРП-ата и Електроенергийния системен оператор (дъщерна компания на НЕК, бел. ред.), за да се изяснят техните взаимоотношения", обясни Семерджиев. В края на миналата седмица от електроразпределителните дружества припомниха, че все още нямат подписан договор с НЕК независимо от подканванията на ДКЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK