Почти 100 хил. българи са сменили пенсионния си фонд

Броят им за полугодието нараства двойно

Почти 100 хил. българи са сменили пенсионния си фонд

© Цветелина Николаева
Най-много смени има при универсалните схеми

Броят на осигурените българи, които са сменилите пенсионния си фонд, скача драстично през първото полугодие на тази година. Той вече гони 100 хиляди души, показва статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН). За сравнение - почти толкова души са сменили фонда си през цялата 2009 г.


Според данни на КФН за първото полугодие на 2010 г. 93 963 осигурени са сменили фонда си спрямо 49 940 за същия период на миналата година. За цялата 2009 г. пък броят им е 115 хил. Размерът на прехвърлените средства от началото на годината вече е 93.8 млн. лв., с 5.4 млн. лв. повече, отколкото през цялата 2009 г. Данните на КФН показват още, че само за април-юни броят на лицата с променено участие се е увеличил с 41.4% спрямо първото тримесечие.
"Няма конкретна причина за увеличението на осигурените, които сменят пенсионните си дружества", коментираха от КФН и допълниха: "Пазарът е абсолютно свободен и те сами преценяват кое да изберат." Осигурените могат да се прехвърлят във фонд на друго дружество най-малко 2 години след подписването на предишен договор и не по-рано от 1 година след последното подобно прехвърляне. За това от осигурителната им партида се удържа такса от 20 лв.


Най-много преместили се има в универсалните схеми, които са задължителни за родените след 1959 г. - 76 901 осигурени. Най-малка е миграцията при професионалните пенсионни фондове, но като относителен дял сменилите дружеството си там са най-много – 2.93% от средно 229 558 осигурени. В доброволните схеми близо 1.5% от хората са предпочели друго дружество през второто тримесечие на годината спрямо 0.2% през първото.


Според данните на КФН за полугодието в тези схеми най-голямо е било движението в дружествата "Алианц България" и "Съгласие". От първото са излезли 8.3 хил. души и в същото време в другото са се прехвърлили 8.1 хил. осигурени. Справка с регистъра за обществените поръчки показва, че през първото тримесечие на 2010 г. ПОК "Съгласие" е подписала рамково споразумение за допълнително пенсионно осигуряване на служителите на Национална компания "Железопътна инфраструктура".


НКЖИ е обявила поръчката за избор на фонд в края на декември 2008 г. През юли 2009 г. е прекратена с решение на генералния директор на дружеството Антон Гинев. Като мотив за провала на поръчката са грешки на самата компания при обявяването на конкурса, които не биха могли да бъдат изгладени, пише в решението на НКЖИ. До този момент в процедурата са участвали четири дружества - ПОД "Лукойл Гарант България", ПОК "Съгласие", ПОК "Доверие" и ПОД "Алианц България".


Отмяната на поръчката е обжалвана от ПОК "Съгласие" пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). През октомври антимонополното дружество постановява, че договорът трябва да бъде сключен с дружеството жалбоподател, като отменя решението на шефа на НКЖИ.


Информация за това коя компания е обслужвала НКЖИ преди това липсва, но според източник от пазара това е "Алианц". Потърсени за коментар, от железопътната компания не бяха открити. Служителите в НКЖИ са около 12 хил., след като през миналата година бяха съкратени към 2000.


Съвкупните данни за миграцията и в трите фонда също показват, че от прехвърлянето между различните дружества най-много нови клиенти за половин година са спечелили от "Съгласие" - 7636 души. Най-много осигурени пък са излезли от "ЦКБ – Сила" - общо 4635.


През първото тримесечие на 2010 г. беше направено вливането на "Лукойл гарант" в "ЦКБ - Сила", след което първото дружество престана да съществува, а клиентите му бяха прехвърлени на ЦКБ. За месец след вливането те имаха възможност да се прехвърлят в друго дружество, без да плащат такса.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считахо от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 2. 2 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От Алианц да избягат при ТИМ. Егати малоумниците!!!!!!

 3. 3 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Имам един въпрос аз, ако случайно някой може да ми отговори.
  - Как да разбера в кой частен фонд отиват тези 5% от осигуровката ми?
  Навремето като млад и глупав работник не взех насериозно този въпрос и бях служебно разпределен. Никога не съм получавал годишна справка за баланса си, което ме кара да мисля, че спокойно може и да не са ме зачислили никъде.

 4. 4 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  от Алианц получавам всяка година писмо с размера на дяловете си

 5. 5 Профил на armyoflovers2
  armyoflovers2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay":

  Не може да си "никъде", но щом не си получавал досега извлечения , не може да използваш възможностите, които те ти дават за проверка.Затова варианта при теб е да се обърнеш към най - близкото ти поделение на НОИ , откъдето чрез една молбичка ще получиш персонален номер, чрез който ще можеш да установиш дали си служебно разпределен и къде или някой " ти е избрал вече фонд.. Това е по дългия и легален вариант.Втория вариант е/ който бих избрала/ - избираш си офис на пенсионна компания, която е най близо до теб, отиваш, предполагам ще попълниш едно заявление по ЗЗЛД , обясняваш , че не си сигурен дали си в съответната ПОК , даваш си ЕГН - то и ако не веднага ,то след 1- 2 дни ще знаеш кой е фонда ти.След като разбереш , отиваш в офиса на съответната компания, искаш осигурителния си номер и парола за достъп и когато ти скимне си цъкаш през сайта им и проверяваш партидата си. Успех

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK