Гръцкият фонд Bluehouse купува имотите на "И Ар Джи капитал" 1 и 2


Фондовете за имоти на БАКБ продават два магазина на "Практикер", един на "Пикадили" и офиса на "Орифлейм"

Гръцкият фонд Bluehouse Capital е инвеститорът, който ще купи четирите имота на "И Ар Джи капитал-1" и "И Ар Джи капитал-2" за 27 млн. евро. Това научи "Дневник" от източници, запознати с хода на преговорите.


Гърците вече са сключили предварителни договори с дружествата със специална инвестиционна цел, които са на Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ). Официално от фондове съобщиха за предварителния договор за имотите ден по-рано, но отказаха да назоват името на инвеститора.
Това е втора сделка с обратно наемане на Bluehouse Capital в България. Миналата година гръцкият фонд купи за почти същата цена "Авто юниън център" в София за 27.3 млн. евро. У нас гръцкият фонд притежава още софийския хотел Greenville и неизградения жилищния комплекс "Бояна парк", който преди беше в порфейла на Equest.


Предварителният договор с "И Ар Джи капитал-1" е за покупката на хипермаркет "Практикер" за 10 млн. евро и на търговски център на "Орифлейм" за 2.3 млн. евро в София. Договорът с "И Ар Джи капитал-2" е за хипермаркет на "Практикер" за 8 млн. евро и магазин на "Пикадили" за 6.7 млн. евро и двата във Варна. Предварителни договори са подписани на 31 август, става ясно от съобщение на продавача до фондовата борса.


Няколко условия трябва да се изпълнят, за да се стигне до подписването на окончателен договор. Основното е отказ на "Практикер" от правото на първи купувач на магазините, за които плаща наем. Ако германската верига се откаже, в срок от 2 месеца трябва да се направи дю дилиджънс по сделката. 


Ако след това се стигне до подписването на окончателен договор, то плащането трябва да стане в срок от четири месеца. Към момента гърците все още не са платили нищо. Консултант по сделката е българският клон на Colliers.


Реакцията на пазара беше сериозно поскъпване на фондовете на БАИФ. В първия ден акциите на "И Ар Джи капитал-1" поскъпнаха с 36.92% до 3.56 лв. за лот, а тези на "И Ар Джи капитал-2" се изстреляха с 47.17% до 3.90 лв. Вчера сделки имаше само с акции на втория фонд, които достигнаха до 4.20 лв. на лот.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK