"Припрян американец" поема Barlcays от "британски джентълмен"

Робърт Даймънд

© Reuters

Робърт ДаймъндBarclays повиши Робърт Даймънд Младши в главен изпълнителен директор, като по този начин американец влиза в управлението на британската финансова институция, пише "Уолстрийт джърнъл".


Даймънд ще заема от 1 октомври поста заместник главен изпълнителен директор, а на 31 март ще замени досегашното главно лице Джон Варлей, който е начело на Barclays от септември 2004 г.


Варлей е споделил пред колеги, че иска да се концентрира върху благотворителна дейност, както и други ръководни дейности, пише "Файненшъл таймс". Изданието допълва, че според слух той може да заеме политически пост. Варлей подчерта, че няма други планове извън своята благотворителна и консултантска дейност.
Новият наследник може да се разгледа и като голяма промяна в управлението на близо 400-годишната компания, ако не буквално то поне символично, пише "Уолстрийт джърнъл". Докато Варлей е олицетворение на типичния британски джентълмен, който говори умерено и е известен с носенето на традиционите английски костюми, Даймънд напълно контрастира на описанието на Варлей и по-скоро се вписва в приетата картинка на припрян и нахален американец, коментира изданието.


Даймънд освен издигане в йерархията на банката, ще получи и увеличение на заплатата. Той ще получава 18 млн. долара в заплати и бонуси като изпълнителен директор, пише "Блумбърг". В момента той живее в Ню Йорк и ще се наложи да се премести в Лондон, когато заеме новия пост. Даймънд ръководи звеното за инвестиционно банкиране Barclays Capital, което той изгражда почти от нулата. Неговият опит се простира основно в рамките на инвестиционното банкиране и търговия, въпреки, че настоящата му длъжност включва и управлението на корпоративното банкиране и управлението на средства на Barclays.


Роденият в Масачузетс ръководи сделката по закупуването на американските операции на Lehman Brothers Holdings от страна на Barclays.


Американският мениджър беше подложен на критика от британското общество, заради големите бонуси и заплати, които той получаваше по време на финансовата криза. За миналата година той намали средствата, които получаваше, но се оказа, че просто се е отказал от твърдите суми, посочени в договора му. Миналата година той получи 41 млн. долара от продажбата на акциите си в звеното на банката за управление на активи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK