Световната банка подкрепи продажбата на земеделска земя на чужди инвеститори

Мащабното обработване на земеделска земя от чужди инвеститори, може да създаде възможности за развитие в бедните страни, но само ако сделките бъдат осъществени като хората, се посочва в доклада на Световната банка.

© Reuters

Мащабното обработване на земеделска земя от чужди инвеститори, може да създаде възможности за развитие в бедните страни, но само ако сделките бъдат осъществени като хората, се посочва в доклада на Световната банка.Световната банка подкрепя практиката държави да продават големи площи земеделска земя на чуждестранни инвеститори, пише "Файненшъл таймс". Банката също така насърчава в последния си доклад правителствата да въведат и по-високи изисквания пред инвеститорите за увеличаване на селскостопанската продукция и задоволяване препитанието на местното население.


Международната финансова институция предупреди, че съществува риск от сделки, които може да не се смятат за легитимни от местното население, както и за прекалено централизираните процедури за одобрение.


Така банката запазва балансирана позиция, като подкрепя сделките за земеделска земя с чужденци и същевременно се опитва да повиши производителността в бедните страни и предупреждава за потенциални неправомерни сделки, коментира "Файненшъл таймс".
Тонът на Световната банка обаче е по-позитивно насочен към инвеститорите, отколкото други международни организации, като например Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО).


"Когато е осъществено като хората, мащабното обработване на земята може да създаде възможности за бедните страни с големи земеделски отрасли", се посочва в доклада. "Банката не подкрепя всички инвестиции и също така силно критикува някои сделки, които лишават местното население от тяхната земеделска земя".


Докладът на Световната банка, който е озаглавен "Нарасващият световен интерес в земеделска земя" беше лансиран поради нарастващата тенденция някои страни да инвестират в земя, за да могат да задоволят своите нужди за храна. Известност получи случаят на южнокорейската компания Daewoo Logistics да се сдобие с много земя в Магадаскар срещу доста ниска цена и обещания за големи инвестиции.


Критиците на този подход, сред които са неправителствени организации като ФАО и Oxfam, смятат, че подобен тип сделки са нова форма на колониализъм.


Световната банка по този повод предлага и седем принципни правила, които инвеститорите и приемните страни трябва да спазват. Сред тях са уважаване на местните закони за обработка на земя, осигуряване на сигурност на храните, както и на прозрачност и добро управление, консултации с правителството, разумни инвестиции и опазване на околната среда.


В доклада са описани и някои от сделките, които вече са подписани. Сделките със земя в повечето случаи са засегнали обработваемите площи на местното население, а ако са провеждани консултации, то те са били само повърхностни без да се подписва каквото и да е споразумение.


"В някои случаи инвеститорите, които не могат да излязат на печалба заради нереалистични планове, започват незаконно да използват земя, която изрично е оставена за обработка от местното население. Така те причиняват екологични щети и заплашват прехраната в регионите", се посочва в документа.


Световната банка описва, че през 2009 г. са продадени 45 млн. хектара земя за мащабно обработване, докато през 2008 г. - едва 4 млн. хектара.


Някои страни се опитват да блокират достъпа на големите чуждестранни инвеститори до своя земеделска земя, като пример за това е Унгария, пише на интернет сайта си "Юро актив". При присъединяването си към Европейският съюз страната въвежда мораториум за продажба на селскостопанска земя на външни инвеститори, като той важи до 2011 г.


През юни тази година правителството в Будапеща обяви своите намерения да удължи този срок до 2014 г., но това може да стане, ако получи одобрение от останалите страни-членки на ЕС. Подобни мораториуми са въведени временно във всички нови членове на съюза от разширяването му през 2004 г. насам.


В България важи подобна забрана до 2014 г., която може да бъде преразгледана три години след присъединяването на страната към ЕС. Все пак чужденци, могат да закупят земеделска земя в момента, но условията са да са от държава-членка на съюза и да се установят да живеят за постоянно в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK