NBG ще заздравява капитала си с 2.8 млрд. евро

NBG е собственик на ОББ у нас.

NBG е собственик на ОББ у нас.Национална банка на Гърция (NBG) ще набере 2.8 млрд. евро, за да заздрави капиталовата си база и да отговори на все още тежките икономически условия в страната, пише Ройтерс. За целта най-голямата банка в Гърция и собственик на ОББ у нас ще емитира ценни книжа и ще продаде и дял от турското си звено.


Финансовата институция ще предложи книжа на инвеститорите за обща стойност 1.8 млрд. евро, което се равнява на 29% от пазарната й капитализация. За 631 млн. евро ще издаде 121.4 млн. нови акции на емисионна цена от 5.2 евро. За останалите 1.184 млрд. евро на пазара ще бъдат пуснати конвертируеми облигации. Планът трябва да получи одобрение от борда на директорите на 10 септември, а да бъде изпълнен до края на октомври.


"Така банката ще укрепи баланса си в отговор на макроикономическите реалности в страната", посочи Апостолос Тамвакакис, главен изпълнителен директор на NBG. "Също така ще засилим и стратегическите си позиции".
След обявяването на плановете за набиране на капитал Тамвакакис заяви още, че "на този етап не се обсъждат сливания с други банки". "Силно вярваме, че Гърция няма да фалира."


С част от събраните средства банковата група ще откупи привилегировани акции за 350 млн. евро. Те бяха издадени в полза на правителството, като част от план за засилване на ликвидността и доверието на инвеститорите и депозантите.


Според анализатори ходът на NBG е "смел и смислен", допълва Ройтерс. Финансовият министър на Гърция Георгиос Папаконстантину също заяви, че "решението е положително развитие в посока на неколкократните призиви на правителството към банките да заздравят капиталовите си бази".


Групата планира още да продаде и минотарен дял в турското си звено Finansbank, с който да набере още 1 млрд. евро. NBG планира да си запази най-малко 75% от банката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK