Компании предлагат високи дивиденти в търсене на финансиране

"Меком" и "Торн" дават повече от колкото се иска по банкови заеми


18% и 25% са планираните от двете компании дивиденти

Кризата и изчерпаните възможности за заемно финансиране заради висока задлъжнялост принуждават някои компании да обещават много високи дивиденти за инвеститори, които решат да вложат парите си в техни привилегировани акции.


Силистренското месопреработвателно предприятие "Меком" и производителят на биодизел "Торн" ще предложат съответно 18% и 25% гарантиран годишен дивидент по планираните от тях емисии привилегировани акции - рекордно високо обещание за доходност, което досега не е правено на българския капиталов пазар.
Подобни проценти са доста над банковите заеми, което е сигнал, че дружествата са изчерпали възможностите за финансиране с кредити. "Обещанията за висок дивидент издават очаквания за затруднено набиране на капитал, което изисква представяне на атрактивни параметри на емисията. Понякога това е и опит за привличане на инвеститори в непозната компания", коментира Надя Неделчева, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт".


За намеренията на първата компания вчера информира консултантът й "Експат капитал" на бившите министри Николай Василев и Никола Янков, а за проекта на втората се разбра от покана до тесен кръг инвеститори, тъй като емисията не е публична и ще има частно пласиране. "Експат капитал" ще е консултант и на "Торн".


"Меком" готви корекция във вече утвърдения от финансовия надзор (КФН) свой проспект, в който първоначално заложеният дивидент беше 12%. Очакванията са регулаторът да се произнесе по корекцията следващата седмица. Компанията иска да привлече до 14 млн. лв.


От "Експат капитал" отказаха да коментират проекта на "Торн" преди днешната среща с поканените инвеститори, които са предимно взаимни фондове и индивидуални инвеститори с големи възможности, а от самата компания не бяха открити за коментар. Компанията ще се опита да набере 4 млн. лв. чрез 4 хил. акции с емисионна стойност 1000 лв. и номинална 10 лв., с които да финансира покупката на суровини и земеделска техника. 


"Торн" е собственост на 6 физически лица и е представена в поканата за инвеститорите като втория по големина производител на биодизел, за което е получила комплексно разрешително от екоминистерството в началото на тази година.


Срещу предоставените средства тя се ангажира да плаща на включилите се инвеститори по 25% кумулативен дивидент на година (до 1 млн. лв. четири години поред) и след това да ги преобразува в обикновени акции.


При неплащане на дивидент заради евентуална загуба от дружеството предвиждат като компенсация да конвертират привилегированите акции без право на глас в обикновени с право на глас при оценка наполовина от балансовата им стойност, което би предоставило контрола над компанията в ръцете на новите инвеститори.


От друга страна, сегашните собственици си запазват правото след първата година и изплащане на дължимия дивидент (общо 1 млн. лв.) да изкупят новата емисия по емисионната им стойност.


Именно върху бурното развитие на индустрията с биодизела стъпва и бизнес планът на компания, чрез който по нейните изчисления трябва да увеличи двойно размера на годишните си приходи до 2014 г., когато трябва да прави по 45 млн. лв. Печалбата пък от под 400 хил. лв. трябва да скочи почти два пъти още тази година, а след 4 години трябва да достигне над 5.7 млн. лв.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Веселин Иванов
    Веселин Иванов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Тук има още една възможност, която не е засегната в статията - въобще да не се изплаща нищо след време - нито дивидент, нито нещо да се вземе от акциите. С всяка следваща емисия нараства предлагания дивидент - но докога???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK