Поредна солена глоба за Goldman Sachs

Поредна солена глоба за Goldman Sachs


Goldman Sachs ще заплати глоба в размер на 17.5 млн. паунда на британския финансов регулатор FSA, съобщава вестник Independent. Решението трябва да бъде обявено днес и е завършек на петмесечното разследване на FSA срещу Goldman Sachs, които не са разкрили пред регулатора информацията, че са разследвани за измама в САЩ.


Това е поредният удар върху реномето на Goldman, които само преди два месеца платиха 550 млн. долара глоба в САЩ. Банката беше обвинена, че е подвела клиентите си за предлаганите от нея ипотечни задължения през 2006 г. и 2007 г., точно преди имотният балон да се спука и да въвлече света в най-голямата криза от Великата депресия насам.


Тези обвинения срещу финансовата институция и един от служителители й в Англия бяха отправени през април от американския регулатор SEC и изненадаха FSA. Оказа се обаче, че Goldman са били уведомени девет месеца по-рано за предстоящите обвинения, но не са информирали британския регулатор. Той беше особено раздразнен и от факта, че Фабрис Тур, служител на Goldman и стоящ в центъра на аферата, е бил прехвърлен в Лондон само няколко месеца преди началото на скандала.


Решението на FSA слага край и на разследването за ипотечния дериватен инструмент Абакус, продаден от Goldman на европейски инвеститори през 2007 г., сред които и част от контролираната от британското правителство Royal Bank of Scotland. Хедж фондът Paulson&Cо, управляван от известния мениджър Джон Полсън, е работил с Goldman при създаването на ипотечните деривати и е извличал полза от понижението в стойността им. В резултат инвеститорите загубиха около милиард долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK