Шефът на АТЕбанк: По-добре е сливане с друга държавна банка, отколкото придобиване от "Пиреос"


930 млн. евро е цената на финансовата институция, която се провали на стрес теста

Шефът на гръцката АТЕбанк (ATEbank) предпочита сливане с друга държавна банка пред това институцията да бъде продадена на групата "Пиреос" (Piraeus). Пред "Ройтерс" той е заявил, че това ще помогне на икономиката на Гърция повече.


"Формирането на стабилна банкова група с държавен контрол, съставена от АТЕбанк, Хеленик Постбанк (Hellenic Postbank), Атика банк (Attica Bank) и Фонда за заеми и консигнации (Loans & Consignments Fund), ще е от полза на гръцката икономика", е заявил председателят на АТЕбанк Теодор Панталакис. "Такава консолидация ще помогне на плановете на правителството за растеж и модернизация на важни сектори, особено в селските райони."
Гръцкото правителство многократно призова банките в страната да се прегрупират и консолидират, за да се справят по-добре с кризисната обстановка.


Гръцката централна банка също потвърди тази позиция дори и в официалния си редовен доклад за финансовата стабилност, като обясни, че гръцките банки трябва да натрупат достатъчно капитал, да съкратят разходите и да подобрят възможностите си за достъп до ликвидност от пазарите, тъй като в момента зависят от финансирането от ЕЦБ.


През юли Пиреос банк беше първата, която откликна на призивите, предлагайки 701 млн. евро за държавните дялове в АТЕбанк и Хеленик Постбанк. Офертата все още се оценява от международните съветници на правителството.


Държавата притежава 77% от АТЕбанк. Тя беше и единствената институция от страната, която се провали на европейските стрес тестове с капиталова адекватност от първи ред 4.36% при най-лошия сценарий. Към момента АТЕбанк се оценява на около 930 млн. евро, пише още "Ройтерс".


За първите шест месеца на годината кредиторът отчете загуба от 110 млн. евро заради по-високи провизии и загуби от операции. Банката планира да увеличи капитала си с най-малко 250 млн. евро.


"Сливане с всички тези банки няма да доведе до допълнителни разходи от страна на правителството за заздравяване на съюза", заяви още Панталакис. Хеленик Постбанк и Фондът за заеми и консигнации имат ликвидност в излишък, която покрива изцяло изискванията за капиталова адекватност за новата схема", уточни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK