Седмицата вещае да е катализатор за събуждане на инвеститорите

Необичайно спокойна беше търговията през последната седмица на финансовите пазари. Станахме свидетели на разнопосочно движение на валутните и фондовите пазари, след като еврото не успя да запази възходящото си движение от началото на септември, а цените на акциите отбелязаха незначителен ръст.


Но като имаме предвид, че се намираме в средата на септември, едва ли ще видим повторение на скучната търговия от изминалата седмица. Много скоро ще се определи посоката при валутите, суровините и акциите и те ще излязат от добре познатите ни граници на търговия от последните месеци. Предстоящата седмица има необходимите характеристики да се окаже катализатор за старт на подобно движение с предстоящото обявяване на важни макроикономически данни.


От САЩ с най-голям интерес ще се очаква промяната в стойността на продажбите на дребно, които оказват силно влияние върху финансовите пазари. Прогнозите сочат, че продажбите ще се увеличат с 0.3%, което ще представлява второ поредно повишение.
Но ако те разочароват, много вероятно е да видим възраждането на страховете на инвеститорите за възстановяването на щатската икономика и последното възходящо движение при акциите в САЩ може да приключи много скоро. Подобен може да е ефектът при обявяването на данните за инфлацията в края на седмицата, които могат да подскажат следващите стъпки на централната банка на САЩ за лихвената политика.


Китайската икономика продължава да се движи с бързи темпове. Производството, продажбите на дребно и потребителските цени регистрираха ръст и показаха, че въпреки трудностите при другите водещи икономики Китай се намира на прав път и ще продължи да подкрепя глобалното възстановяване. Прогнозите на водещи банки са за ръст на БВП на страната с почти 10% за третото тримесечие на годината.


Евро/щатски долар продължава да се търгува в границите на 1.26–1.29 от средата на август. През първата седмица на септември еврото тръгна рязко нагоре, но не успя да пробие горната граница на търговия и се върна в изходна позиция през последните дни. Бъдещата стабилност на европейската валута зависи в голяма степен от това дали ще видим повторение на събитията от първите шест месеца на 2010 г.


Еврото успя да се възстанови частично през летните месеци, след като лошите новини за Гърция и останалите проблемни икономики от еврозоната спряха да тормозят финансовите пазари. Но при нов негативен развой можем да очакваме светкавична реакция от инвеститорите и отново да видим евро/щатски долар близо до най-ниските нива за годината, под 1.20.


Златото се търгуваше много близо до най-високите си нива над 1260 щатски долара за тройунция през изминалата седмица. От началото на финансовата криза златото е използвано за убежище от инвеститорите и регистрира най-големия си ръст при трусове във финансова система.


Ако в следващите месеци глобалната икономика покаже по-сериозни признаци на възстановяване, можем да очакваме по-съществено понижаване на цената на златото. Така или иначе възходящият тренд на ценния метал остава в сила и можем да очакваме нова атака на най-високите нива, достигнати в средата на юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK