Съдът засега отказа да спре наредбата за контрол над акцизните стоки

Решението може да се обжалва пред петчленния състав на Върховния административен съд

Съдът засега отказа да спре наредбата за контрол над акцизните стоки

© Красимир Юскеселиев



Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да спре действието на наредбата на министъра на финансите, според която производителите на акцизни стоки - алкохол, горива и вино, трябва да поставят контролни уреди.


Според нея компаниите от трите сектора трябва да монтират разходомери на всяка точка от производствения процес, данните от които да се изпращат в реално време в Агенция "Митници". Решението на ВАС не е окончателно и може да се обжалва в седемдневен срок пред петчленния състав на съда.


Първия път наредбата е обжалвана от Българската петролна и газова асоциация и от алкохолни компании с три иска. Членове на асоциацията са компании като "Овергаз", "Лукойл", "Шел", OMV. Искът на алкохолните компании пък включва фирми като "Пещера", "СИС индъстрийз" и др. (пълният списък в www.dnevnik.bg). Потърсени за коментар дали смятат да обжалват решението на ВАС, представители на компаниите не бяха открити.




В четвъртък пред депутати от бюджетната парламентарна комисия шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обвини алкохолните и петролните дружества, които обжалват наредбата, че са в сивия сектор и че не искат да плащат пълните си задължения към държавата. По думите му част от тези компании плащат данъци върху едва 10 на сто от продукцията си.


Приходите от акцизи от тях през първото полугодие на тази година са се повишили с близо 20% в сравнение с първите шест месеца на миналата година - 48.3 млн. лв. спрямо 40.5 млн. Резултатът е постигнат при същата акцизна ставка, както и през 2009 г., която се плаща на градус твърд алкохол и не зависи от другите промени в себестойността. Данните от бранша показват, че пазарът на твърд алкохол в същото време се свива.


Аргументът на компаниите срещу наредбата е, че ще претърпят значими или трудно поправими вреди. Според част от завелите делото дружества наредбата не е съобразена със Закона за измерванията и Закона за виното. По изчисления на бранша един разходомер за вино струва около 5 хил. до 10 хил. лв., за спиртни напитки - от 6 хил. до 16 хил. лв., и за горива - от 15 хил. до 20 хил. лв.


Източник от Агенция "Митници" обясни, че всъщност всички компании, които обжалват, в действителност имат вече такива измервателни уреди, чрез които самите те мерят производството си. По данни на ведомството повечето от малките дружества вече са покрили изискванията на новата наредба, която се очаква да влезе в сила от октомври. Производителите изтъкват също така, че цената на едно устройство за онлайн връзка достига до 12 хил. лв.


По време на заседанието в четвъртък шефът на митниците заяви, че ако наредбата остане в сила, ще съберат с 250 млн. лева повече ДДС спрямо заложеното в актуализирания бюджет за 2010 г. и това ще компенсира около 150 млн. несъбрани акцизи.


Наредбата за контрол на акцизните стоки имаше гратисен период за изпълнение до края на септември. От всички 263 лицензирани дружества, които трябва да я прилагат, само 18 не са започнали да се подготвят за това, показват данните на Агенция "Митници".



Жалващите се компании


Големите производители:
"Българско вино", София;
"Винпром Плевен", Пловдив;
"ЛВК - Винпром", Търговище;
"Винарска изба - Малката звезда", Харманли;
"Шато Коларово", с. Коларово;
"Винарска изба Логодаж", Благоевград;
"Едоардо Миролио", с. Еленово;
"Българска лозарска компания", Видин; "Черноморско злато", Поморие;
"Бойар", Бургас;
"Винекс Преслав", Велики Преслав;
"Винпром Русе", Русе;
ЕТ "Ивена Комерс - Валентин Шотев", София;
"Пещера", Пловдив;
"Сис Индустрийс", София.


Жалващите се по-малки винопроизводители (само по тази част от наредбата):


"Стара изба - Първенец", Пловдив;
"Винпром Лудогорие", Разград;
СНЦ"Регионална лозаро-винарска камара Тракия", Пловдив;
"Осмар", Шумен;
"Стархо Со", с. Брестовица;
"Винпром Плевен", Пловдив;
Всестранна кооперация "Нов живот", с. Брестовица;
ТД "Биотест", Стара Загора;
ЕТ "Тодор Опрев", Силистра;
"Лайт Касъл", Ивайловград;
"Винпром Алвина", Варна;
Винарска къща "Бонини", Пловдив;
"Домейн Юстина", с. Устина;
"Синева", Севлиево;
ВК "Тракия Естейт", Пловдив;
ВИ "Брезово-България", Пловдив;
"Видинска гъмза", Видин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK