Малки винопроизводители не са готови за допълнителния контрол на акцизните стоки

Малки винопроизводители не са готови за допълнителния контрол на акцизните стоки

© Надежда ЧипеваМалките винопроизводители не са готови да прилагат наредбата за контрол над акцизните стоки, въпреки че тя трябва да започне да действа от октомври. Винарите все още не са монтирали измервателни уреди на всяка точка от производствения процес, които да подават информация в реално време на Агенция "Митници", както изисква разпоредбата.


Това обявиха днес от Асоциацията на българските винопроизводители, която беше създадена преди няколко месеца и обединява малки фирми от бранша. Членовете на организацията са и сред фирмите, които обжалват пред съда наредбата на министъра на финансите. "Повечето от малките винопроизводители първи изпълниха изискванията на новата наредба и вече са готови да предават данни към нас, но се жалват заради големите фирми", обясни пред "Дневник" източник от Агенция "Митници".


От Асоциацията на българските винопроизводителите днес отговориха, че не знаят откъде е информацията на агенцията. Те добавиха, че не са против наредбата и допълнителния контрол, но смятат, че трябва да се промени частта, която засяга винопроизводителите. "Акцизът на виното е нулев. След като държавата иска да ни контролира, да купи тя уредите за това, а не да ни кара да си плащаме за контрола", каза председателят на организацията на малките производители Димитрин Вичев, собственик на изба "Осмар". Кючукова предположи, че следващата стъпка на правителството ще е въвеждането на акциз и за виното, което "ще унищожи бранша окончателно".
"Калибрирали сме съдовете си, но не сме сложили измервателни уреди, тъй като не знаем какви точно трябва да вземем. Освен това според наредбата съдовете ни трябва да са свързани с тръби, а при нас това е невъзможно, тъй като работим с бъчви", обясни секретарят на асоциацията Росица Кючукова, която е и собственик на винарската изба "Вила Винифера". Тя добави, че производителите не са наясно кои точно уреди са съвместими със софтуера на Агенция "Митници", който трябва да събира информацията за произведените количества.


Освен това малките производители трудно можели да си позволят да купят апаратите, тъй като една малка винарна трябвало да плати за тях между 15 и 30 хил. евро. По изчисления на бранша един разходомер за вино струва около 5 хил. до 10 хил. лв., за спиртни напитки - от 6 хил. до 16 хил. лв., и за горива - от 15 хил. до 20 хил. лв.


Не са на същото мнение от Агенция "Митници", от където обясниха, че не е възможно досега предприятията, колкото и малки да са те, да работят без измервателни уреди, тъй като това е и изискването на закона. В противен случай, това би означавало, че винопроизводителите не знаят какви количества произвеждат и на всеки етап от производствения процес, какви съотношения между суровините си използват.


От асоциацията заявиха, че ще обжалват решението на Върховния административен съд от миналата седмица, с което той отказва да спре действието на наредбата, както искат част от производителите.


Според последните промени в наредбата за измерване на акцизните стоки, винопроизводителите трябва да поставят измервателни уреди само на входа и на изхода на технологичния процес. В случай, обаче, че винарната произвежда и твърд алкохол, трябва да се монтират уреди на всяка точка от производството.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на somebody0
    somebody0
    Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK