Международно изследване: Недостигът на занаятчии спира световната икономика

Недостигът на електротехници, дърводелци, водопроводчици, оксиженисти може да попречи на напредъка на инфраструктурни проекти и да забави растежа на световната икономика. Това се казва в последното изследване "Недостиг на таланти" на международната компания за подбор на кадри "Менпауър", в което са участвали 35 хил. работодатели от 36 държави.


Много от най-големите световни икономика  - САЩ, Германия, Франция, Италия, Канада, Бразилия, изпитват остър недостиг на занаятчии. Компаниите в тези страни поставят необходимостта от квалифицирани работници на първо или второ място при наемането на кадри.


Наскоро друго проучване на "Менпауър" показа, че по-малко от една трета от фирмите трудно намират подходящи кандидати за ключовите си позиции, а най-търсени са търговските представители, занаятчиите, технически лица. Същевременно анкетираните мениджъри отчитат, че през последните четири години са вложили най-много ресурси за създаването на подобни кадри.
Според авторите на последното изследване липсата на опитни и квалифицирани занаятчии е проблем, на който правителствата трябва да обърнат внимание в дългосрочен план, като създадат стратегии за миграция, с които да улеснят мобилността на кадрите.


"Докато глобалното възстановяване набира скорост, отглеждането на бъдещи таланти и облекчаването на недостига на квалифицирани работници се превръща в жизненоважен фактор за икономическия растеж", посочва Джефри Джорес, главен изпълнителен директор на "Менпауър".


"Всички държави трябва да развиват политики, които да улеснят положителната миграция, за да стимулират икономическия растеж, като осигурят квалифицирани работници там, където е нужно, вместо да създават имиграционни граници", казва още Джорес.


Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по-малко от един на всеки трима 15-годишни в Германия и Чехия виждат себе си на висока позиция в някоя занаятчийска професия, когато станат на 30 години. Още по-слаб е интересът към занаятчийските професии сред тийнейджърите в Италия, САЩ и Япония.Как може да се преодолее проблемът


- държавите да създадат миграционни стратегии за улесняване на мобилността на работниците
- да се изкоренят отрицателните асоциации със занаятчийските професии
- бизнесът и професионалните технически училища да поддържат по-близък контакт.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  Много българи бивши военни и дребни партийни функционери се писаха строители и се мотаят по обектите в САЩ, а истинските строители нямат достъп до пазарите на труда там. Направо ми е смешно като гледам как бивши фатмаци се правят на квалифицирани работници и се бутат където не им е работата. Квалифицираните работници и занаятчии наистина са кът, но те не могат да се вредят от тези хиени. Намирането на кадърни кадри е най-важната част от всяка дейност. "Кадрите решават всичко"

 2. 2 Профил на ТИХоЛОВ
  ТИХоЛОВ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това изследване на "Менпауър" и изводите са многозначителни и изключително важни. Казано в прав текст: политическите, финансовите и всички щоу-шмекри да заемат полагащото им се място на облужващ персонал в индустрията за материални блага. Произодителите на материални ценности-колкото трябва крачки напред, тарикатите няколко крачки назад. Няма логика тези, които осигуряват благата да са на ръба на оцеляването. Голямите лични състояния и възнаграждения трябва да имат разумно съотношение към най-малките.
  Човешката система на планетата е затворена система и ако не продължи производството на блага, ще продължи обедняването на болшинството, което е опасно за Господарите поради липса на взаимно-приемлив мирен избор. Дали всъщност не ни подготвят за нов обществено-политически експеримент? Или сме вече готови? Защо са ни в България потоците от мениджъри, когато ги няма фирмите с " електротехници, дърводелци, водопроводчици, оксиженисти". Или трябва да се облекчават "стратегии за миграция" , за да продължи изсмукването на кадрови потенциал. Да, но системата е затворена и по-бедните държави ще отглеждат не кадри, а псевдо кадри, както за себе си, така и за батковците.

  Само времето има много време. Дори да не е спряло, пак може да ни гледа сеира.
 3. 3 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 975 Весело

  баси... туй на една пиеса за механично пиано мяза...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 4. 4 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Не останаха индианци, всичкото се натиска да е бял шеф! Където и да отидеш по родните фирми, всички позиции са с име менаджери - секретарки, счетоводители, документен контрол и тнт. Един не знае какво точно прави на работното си място. Най лошото е че обикновенни работници са само възрастни хора. Младите по скоро няма да работят, ще отидат в чужбина на същия труд или ще се натискат за менаджери. А менаджер може да бъде само човек, който знае работата на всички от първа ръка. Нещо се губи връзката с парашутизма по високите места и с университети бълващи надъхани незнайковци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK