Правителството прави компания с Китай за създаването на индустриална зона

Правителството прави компания с Китай за създаването на индустриална зона

© ДневникИзбори 2022

Съвместна българско-китайска компания ще оперира бъдещата индустриална зона край Божурище, съобщиха от министерството на икономиката. До началото на октомври в Китай ще бъдат изпратени документите за създаване й. За това се договорили днес заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов и ръководството на провинция Джъдзян. Китайски специалисти ще участват и в проектирането на зоната.


Теренът за изграждане на индустриалната зона край Божурище e около 2 хил. дка. Зоната ще е върху бившето военно летище в района, което беше предоставено на "Националната компания индустриални зони", чийто принципал е министерството на икономиката. Компанията трябва да направи инфраструктурата на бъдещата зона, в която ще се развива високотехнологично производство.


Близо 1/3 от площта на зоната е предназначена за китайски компании. Партньор от българска страна ще бъде "Национална компания индустриални зони". Предстои китайската да определи своя участник в проекта.


Преди две седмици от министерството на икономиката обявиха, че ще правят съвместна компания с Абу Даби за строежа и управлението на писта за Формула 1 на бившето военно летище край Доброславци.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK