Общините ще плащат по 3 лв. за тон боклук през 2011 г.


 35 лв. ще достигне таксата след 4 години

От догодина всички общини в страната трябва да започнат да плащат по 3 лв. за всеки тон боклук, който изпращат в регионалните депа за отпадъци. Тази сума ще расте ежегодно и през 2014 г. ще достигне 35 лв. за тон. Това гласи наредбата за т.нар. такса депониране, предложена от министерството на околната среда, която ще бъде гласувана на днешното заседание на правителството.


Ако тя влезе в сила, ще доведе неизменно след себе си и до повишаване на такса смет за бизнеса и домакинствата. За онези общини, които зариват боклука си в старите сметища, действащи до пускането на съответното регионално депо, таксата ще е двойна. Такива са огромен брой общини в страната, тъй като от предвидените за цяла България 55 регионални депа половината все още не са изградени. Като член на Европейския съюз държавата имаше ангажимент да ги завърши до средата на 2009 г., но това не се случи.
Общините, както и всички фирми, които депонират строителни отпадъци на съответните депа за инертни материали, ще трябва да плащат такса от 0.50 лв. на тон догодина. През 2012 г. тази такса ще нарасне на 1.50 лв., а за 2011 и 2012 г. ще се изравни с тази за битовите отпадъци - съответно 15 лв. и 35 лв. за тон.


Целта на таксата за депониране, която се обсъжда от няколко години, е да стимулира общините да рециклират, компостират и изгарят отпадъците. Събраните пари ще бъдат използвани за строителство на нови депа в бъдеще, когато настоящите се изчерпят. Общините ще трябва да отделят парите всеки месец в съответна сметка и да бъдат превеждани на съответните регионални инспекции, подчинени на екоминистерството, на месец или на 4 месеца. За забавяне те ще дължат лихви до 20% от стойността на задълженията.


От Националното сдружение на общините коментираха, че местните власти са против размера на отчисленията и в резултат от тях таксата смет ще скочи повсеместно. Сметките обаче показват, че повишенията не би трябвало да са драстични. Общо за четирите години Столична община например, която изхвърля по около 350 000 тона годишно, ще трябва да отдели около 22 милиона лева. За 2010 г. от такса смет в столицата се очакват постъпления от 165 милиона лева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK