Платежният баланс е с 369 млн. евро излишък през юли

Платежният баланс за юли е излязъл на излишък от 369 млн. евро, показват данните на БНБ за първите 7 месеца на годината, които бяха оповестени вчера. Излишъкът на месечна база, което се случва за втори път от началото на годината, свива дефицита и той вече е 801.9 млн. евро при дефицит от 1.068 млрд. евро в края на юли миналата година.


Основно подобряването се дължи на корекция в перото "преки чуждестранни инвестиции". Нетните данни, отразяващи разликата между инвестираните в България средства и тези, които български компании са вложили зад граница, показват, че за седемте месеца към страната са насочени 663 млн. евро.


Въпреки че това е близо три пъти по-малко в сравнение с първите 7 месеца на миналата година (1.876 млрд евро), корекцията спрямо данните за полугодието показва 305 млн. евро в повече, инвестирани у нас. Данните за преките чужди инвестиции са едни от най-динамично изменящите се компоненти на платежния баланс и при тях често има значителни корекции. Практиката на БНБ е да ги огласява 45 дни след приключване на съответния месец, но на по-късен етап те се актуализират.
От по-задълбочен преглед се вижда, че корекцията се дължи на 144 млн. евро при инвестициите в дялов капитал, което означава увеличения на дяловото участие на чужди компании или инвестиции на зелено, а останалата част най-вероятно се дължи на междуфирмено кредитиране между компании майки и дъщерни дружества в България.


Търговското салдо за януари – юли пък е с дефицит от 1.376 млрд евро (4% от БВП) при дефицит от 2.733 млрд. евро (7.8% от БВП) за януари – юли 2009 г. Главно това се дължи на износа, който нараства значително по-бързо (29.9%) в сравнение с вноса (6.1%).


Като цяло текущата сметка е с дефицит от 278 млн. евро от началото на годината (0.8% от БВП) при 2.574 млрд. евро година по-рано. За свиването допринася и големият излишък на месечна база - 529.5 млн. евро. Миналия август също имаше излишък, но той бе в пъти по-малък - 76.2 млн. евро. Главни причини за това са по-ниският дефицит по търговското салдо и салдото по статия "услуги", по която се отчитат приходите от туризъм.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK