МВФ призова за създаване на "фискална федерация" в еврозоната

Еврозоната не може да просъществува без наличието на единен орган, който да отговаря за данъчната и разходната политика в общността. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан в реч пред института Bruegel.


"Фискалната федерация" трябва да бъде подобна на Европейската централна банка. Тя обаче трябва да има по-голяма роля при определяне на фискалните политики на национално ниво. Само по този начин може да се увеличи ефективността на устойчивостта на валутния съюз, коментира Строс-Кан.


Паричната политика в общността се осъществява от ЕЦБ. Данъчната политика и националните бюджети обаче се изготвят изцяло от отделните правителства.
В речта си председателят на МВФ заяви, че дълговата криза в еврозоната е разкрила редица празнини в икономическото й управление. Това според него заплашва стабилността и съществуването на валутния съюз в дългосрочен план.


"Международен валутен съюз не може да оцелее без наличието на механизъм за координиране на фискалните политики", каза Строс-Кан. Той допълни, че това е начинът за възобновяване на доверието на международните пазари към еврозоната.


Директорът на МВФ заяви, че създаването на централизирана институция подобна на ЕЦБ може да срещне съпротивата на някои държави от общността, които не желаят правомощията на Брюксел да се увеличават допълнително.


Затова той предлага подобни правомощия да бъдат делегирани на Европейската комисия. Възможно е също да се създаде независима институция, а Европейския съвет да има право да налага вето на решенията й.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK